Vlinderorchidee

Vlinderorchidee (Phalaenopsis) opnieuw in bloei krijgen

De vlinderorchidee is één van de gemakkelijkste orchideeën en is ook eenvoudig opnieuw in bloei te krijgen. Het is dan ook zonde de plant na de bloei weg te doen. Bekijk de tips om keer op keer van zijn bloemenpracht te genieten.

Bloemvormen vlinderorchidee

De Phalaenopsis is jaarrond bloeiend te koop en is er in vele bloemkleuren, zoals wit, roze, lila, geel of zalmkleur. De bloemen zijn er in effen, gespikkeld of gemarmerd en dat met kleine bloemen, grootbloemigen en alles daar tussenin. En dan zijn er nog geverfde exemplaren in bijvoorbeeld blauw, groen of goud en dat met of zonder glitters. De bloei is uitbundig en houdt lekker lang aan, tot wel 3 maanden.

Vlinderorchidee

Vlinderorchidee opnieuw in bloei krijgen

Nadat de plant is uitgebloeid kunt u hem redelijk gemakkelijk opnieuw in bloei krijgen door de bloemtak boven het 3e oog (verdikking) af te knippen. Phalaenopsis heeft geen rustperiode nodig, maar de bloemvorming wordt wel extra gestimuleerd als u hem tijdelijk (enkele weken) op een wat koelere plek zet. Waarna u hem weer terug op zijn gewoonlijke plek zet. Na verloop van tijd (doorgaans na zo’n 4 tot 6 maanden) zal er dan meestal een nieuwe bloemtak op de oude tak gevormd worden.

bloemstengel

Kamerplanten verpotten
Lees ook: Kamerplanten verpotten: wanneer en hoe, plus tips voor orchideeën en cactussen

Keiki

In zeldzame gevallen ontwikkelt zich geen nieuwe bloemstengel uit een slapend oog, maar een miniplantje, een keiki (Hawaiiaans voor kindje). Als er voldoende blaadjes en wortels aan het plantje ontwikkeld zijn, dan kunt u hem eraf knippen en een eigen pot met orchideeënaarde geven.

VlinderorchideeKamerplantenoverzicht

In ons kamerplantenoverzicht vindt u meer over de verzorging van de vlinderorchidee en heel veel andere kamerplanten.

(Bron: Groei & Bloei, Orchideeën Hoeve, archief)

Geef een antwoord