gevaarlijke hondenrassen

Verplichte opvoedcursus voor gevaarlijke hondenrassen om vele bijtincidenten

Steeds vaker is het in het nieuws: bijtincidenten met honden. Hoog tijd om daar wat aan te doen, vindt Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Daarom heeft hij een lijst opgesteld van hondenrassen die hij onder de hoogrisicohonden schaart. Eigenaren van deze honden moeten voortaan verplicht een opvoedcursus met hun hond volgen.

Fok en invoer verbieden

Van Dam maakt zich grote zorgen over de regelmaat waarmee honden een mens of ander dier ernstig verwonden. Baasjes van honden die een gevaar kunnen vormen voor mens en dier moeten vanaf 2018 verplicht een opvoedcursus volgen. Van sommige van de gevaarlijke hondenrassen wil de staatssecretaris de fok en de invoer helemaal verbieden. Andere Europese landen zijn Nederland daarin al voorgegaan. Van Dam wil daarnaast dat het gemakkelijker wordt om iemand te vervolgen die een hond ophitst om iemand aan te vallen. Daarover gaat hij in overleg met de minister van Veiligheid en Justitie.

Meldpunt bijtincidenten

Verder wil Van Dam bijtincidenten beter gaan bijhouden en een meldpunt instellen. Met die gegevens kunnen gemeenten een eigenaar van een hoogrisicohond bijvoorbeeld verbieden nog langer zo’n hond te houden. Ook kunnen ze een muilkorf of een hondenlijn voorschrijven. Ze kunnen daarnaast plaatsen aanwijzen waar geen enkele hoogrisicohond mag komen, zoals een speeltuin of kinderboerderij.

Gevaarlijke hondenrassen

Op de lijst met gevaarlijke hondenrassen staan onder andere de stafford en de pitbull. Zodra fokkers erin slagen een ras minder agressief te maken, kan zo’n ras weer van de lijst. Opvallend genoeg staat de Rottweiler in de bijlage van de staatssecretaris op zowel de lijst van risicohonden, als de uitzonderingslijst voor honden met een stamboom. Het NRC heeft om opheldering gevraagd, maar die heeft het ministerie van Economische Zaken nog niet kunnen geven.

(Bron: ANP, NRC)

Geef een reactie