Duur 07:11
Gepubliceerd op 14 maart 2016

Psychische aandoeningen bij dieren

De ziektes ADHD, Autisme, Post traumatische stress stoornis (PTSS) en ook dementie komen bij honden vrij veel voor. Veel baasjes weten dat alleen niet en herkennen de symptomen niet. Dat is jammer, want in sommige gevallen is er medicatie of training waardoor het dier er echt op vooruit gaat.

Medicijnen

Het gedrag van een hond met ADHD is te vergelijken met menselijk ADHD-gedrag. De meest typerende kenmerken zijn extreem aanhoudende rusteloosheid, aanhoudende langdurige activiteit, moeilijkheden om de aandacht erbij te houden. Het kan dus zijn dat uw hond heel druk is en dat u een vermoeden heeft dat er sprake is van ADHD. Voordat u overgaat op speciale medicatie tegen de ADHD moet er eerst gekeken worden of er wel echt sprake is van ADHD. In een uitgebreid vragengesprek met de specialist (denk daarbij aan een gesprek van 1,5-2 uur) moet er bepaald worden of uw vermoeden klopt. Een speciale Ritalintest kan uitkomst bieden. Het gedrag, de hartslag en ademhaling van uw hond worden gecontroleerd, vervolgens wordt er Ritalin gegeven en zo’n 1 à 2 uur later wordt het gedrag, de ademhaling en hartslag opnieuw gecontroleerd. Als deze uitslagen omlaag zijn gegaan bestaat er een groot vermoeden op ADHD.

Is elk druk hondje een ADHD-hondje?

Niet alle drukke honden hebben automatisch ADHD. Het diagnostiseren van huisdieren met ADHD is dan ook echt specialistenwerk. Dit moet worden vastgesteld door klinisch gedragstherapeuten die zijn aangesloten bij stichting certipet. ADHD kan namelijk ook komen door te weinig activiteit. Bij te weinig activiteit wordt niet alleen fysieke, maar ook geestelijke activiteit bedoeld, dat is minstens zo belangrijk. Honden zoals bijvoorbeeld een herder of een collie-achtig ras moet u geestelijk echt uitdagen met bijvoorbeeld voedsel- of zoekspelletjes.

Rasgebonden gedrag

Honden kunnen door allerlei verschillende redenen stress krijgen en dat ligt niet per se bij één specifiek ras. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan honden die slecht gesocialiseerd zijn. Pups moeten tussen de 8 en de 12 weken met zoveel mogelijk nieuwe dingen in aanraking komen en mensen ontmoeten, hierdoor socialiseert de hond goed en onthoudt hij dat voor later. Bij honden die vanuit allerlei landen rond de middellandse zee naar Nederland worden geimporteerd, hebben we geen idee waar ze vandaan komen en waar ze zijn opgegroeid. We weten vaak niet waar ze wel en niet mee in aanraking zijn geweest en in veel gevallen zijn de ervaringen met mensen bij deze dieren niet positief. De honden komen vervolgens naar Nederland en dat kan in huis allerlei gedragsproblemen en soms zelfs angststoornissen opleveren.

Dierenarts Jenny Buijtels vertelt maandag 14 maart 2016 over gedragsproblemen bij dieren in Tijd voor MAX om 17.10 op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (24)

    Lyda de Jonge-hekhuis says:

    Hoi.
    Onze noorse buhond Elin(3) hebben we nu 1jaar.
    Ze werd teruggebracht naar de fokker ivm een emigratie.
    Elin wordt vreselijk druk en gaat rennen en blaffen en hijgen als ze een vliegtuigstreep in de lucht ziet.
    Op dagen met blauwe luchten kijkt ze alleen maar naar boven.

    Afleiden , straffen en extra beweging helpt allemaal niet.
    Misschien een goede tip.

      DokterJenny says:

      Beste Lyda,

      Een goede tip is helaas niet zomaar te geven. Als ze de hele tijd naar boven kijkt en gefixeerd is op het zien van een streep in de lucht is dit niet normaal. Mogelijk associeert ze het ergens mee?
      Omdat gedragsafwijkingen niet zomaar met een tip op te lossen zijn adviseer om een keer met een klinisch gedragstherapeut een afspraak te maken. U kunt ze oa vinden via stichting certipet

      Vriendelijke groeten
      Dierenarts Jenny

    Atie says:

    Hallo Jenny, Ik heb een heel groot probleem met mijn Teckel Spike Hij wordt in april 8 jaar. Hij is op ongeveer op eenjarige leeftijd begonnen met rondjes draaien en in zijn staart bijten. Hij gaat dan ook de vloer likken. Hij doet dit als ik visite krijg of als ik iets in de tuin ga doen. Hij is wel heel dominant en hij luistert helemaal niet als ik visite heb. Tijdens het draaien wat hij doet is reageert hij nergens op en is in zijn eigen wereld. Ik heb niet het geld om naar een gedragstherapeut te gaan. Ik ben ten einde raad HELPHELP aub. Ik wordt er zelf ook erg nerveus van. En kan geen visite ontvangen

      Lyda de Jonge-hekhuis says:

      Hoi.
      Onze teckel likte ook aan de vloer.
      En hij dronk erg veel water.
      Helaas bleek het Cushing te zijn.
      Dat komt best vaak voor bij teckels.

      Atie says:

      Mijn naam is Atie keizer

      DokterJenny says:

      Beste Atie,

      Wat u aangeeft lijkt op een stereotype gedrag dat Spike doet om zijn innerlijke stress de baas te kunnen. Zeker weet ik dat uiteraard niet, maar het kan. Mogelijk is er in het verleden iets gebeurd waaraan hij een negatief gevoel over heeft gehouden. Ik begrijp dat u graag een antwoord van mij wilt, maar helaas heb ik geen gouden tip. Zeker niet als het gedrag al is ontstaan. U kunt ook een schriftelijk consult vragen bij een gedragstherapeut, maar zonder de adviezen van iemand die hier echt deskundige op is, is het helaas niet zomaar op te lossen.

      Vriendelijke groeten

      Dierenarts Jenny

    Dungen says:

    Wij hebben een schapendoes van bijna 8 jaar. Al een tijdje blijft hij voor zijn voerbak staan en lijkt hij niet Te snappen dat hij mag eten. Soms helpt het om hem even af te laten gaan, zoals we dat als pup hem ook lieten doen. Tijdens het wandelen lijkt hij ons Te controleren of we er nog zijn.
    Kan hier sprake zijn van beginnende dementie?
    Mvg Trudy

      DokterJenny says:

      Beste Trudy,

      Dat zou kunnen. Bij dementie spelen ook vaak rusteloos zijn, verandering in slap-wakker ritme en veel steun zoeken.
      Dementie is een van de hersenaandoeningen die dit kunnen verklaren, maar ook kunnen ook stoornissen in het bloed voorkomen die invloed hebben op de werking van de hersenen zelf. Of mogelijk een andere aandoening in de hersenen.
      Bij gedrag of veranderd gedragd helpt het enorm als u het filmt/opneemt. Een beeld kan vaak veel zeggen en de dierenarts helpen met hoe verder te gaan.

      Vriendelijke groeten

      Dierenarts Jenny

    Samara de Ruyter says:

    Beste mevr,
    Ik heb een borderterrier van 9 jaar.
    Heerlijk dier maar gecompliceerd. Ik heb veel ervaring met honden. Heb ook op div niveaus getraind. Maar ik begrijp Jamie niet. Op eens uit het niets ( ik kan het uit niets herleiden tenminste) gaat hij met stijve poten lopen en smakken. Wil hij het liefst op m’n voeten zitten. Maar dat vindt ik niet goed. Daarna gaat hij beven als een malle en heel hard hijgen. Dit kan een uur duren maar ook een dagdeel! Neem ik m mee naar buiten dan is t over. Maar als ik thuis kom is het er weer. Ook vertoond hij dit gedrag als ik bij m’n moeder logeer. Ik negeer hem als hij dit doet. Maar als ik ergens anders ga zitten verplaatst hij mee. Hij wil in m’n gezichts veld zitten. Alle heerlijke dingen die hij lekker vindt eet hij niet tijdens de ” aanval”. Zelfs z’n tenisbal waarmee hij soms obsessief wil hij niet. Hij kan dan geen rust vinden.
    Ik wil m helpen maar weet niet hoe. Kan dit gedrag ook niet triggeren zodat ik t iemand kan laten zien. Soms is het maanden weg en zo gebeurt het 2x in de week. Bizar en ik baal ervan dat ik niet weet hoe hem te helpen.
    Heeft u enig idee?

      DokterJenny says:

      Beste Samara,

      Dit kan te maken hebben met de hersenen, zoals abnormale ontladingen maar ook bewegingsstoornissen. Het beste is om dit te filmen als het optreedt. Dat zegt enorm veel. Ik adviseer u dan om als u een filmpje (of meerdere ) hiervan heeft een afspraak te maken met neuroloog voor dieren. Zij werken oa op de Universiteit of bij specialistencentra voor honden en katten. Krampen komen meer voor bij Border Terriers en dan is een specialistisch advies wel het beste.

      Vriendelijke groeten
      Dierenarts Jenny

    milly says:

    Hallo Jenny
    Het gaat bij mij over een kat… Frits mijn rode kater is de laatste tijd steeds agressiever .. hij is mij de baas.. als hij naar buiten wil doe ik de deur open dan wil hij toch maar niet en doe ik de deur weer dicht.. komt mij achterna en wil mij aanvallen word boos en loopt dreigend miauwend achter mij aan… als ik hem aai si het even goed en dan zet hij zijn twee poten met lange scherpe nagels in mij en zijn tanden,. doordat zijn nagels te lang zijn blijft hij vast zitten in mijn vlees , ik heb de laatste een keer een antibioticakuur moeten ondergaan… wat zou er zijn met hem , hij is altijd fel geweest maar nu hij ouder ( 10 jaar) word het erger

      DokterJenny says:

      Beste Milly,

      Dit is absoluut geen normaal gedrag, maar het lijkt erop dat Frits het wel als goed gedrag is gaan zien. Hij heeft of krijgt bevestiging dat hetgeen hij doet, mag. En dat is absoluut niet waar.
      U mag het niet accepteren en hem niet aaien als hij bijna dit gedrag gaat vertonen. Dat stimuleert hem dat het goed is en dat is het zeker niet.

      Vriendelijke groeten
      Dierenarts Jenny

    neldevisser says:

    Zouden de gedrags problemen tegenwoordig ook niet meer voorkomen door dat honden tegenwoordig worden opgesloten in een bench? Wij hadden vroeger ook altijd een hond en die lagen gewoon in een mand.
    Ik vind het zo onzin om je hond op te sluiten. Iedereen wil dat wilde dieren gered worden uit kleine kooien
    en dan wordt de hond erin opgesloten. Ik snap wel dat je daar een gestorde hond van krijgt.
    Misschien moet daar weer eens wat tegen gedaan worden.

      DokterJenny says:

      Beste Nel,

      Het gebruik van een Bench moet dienen als veiligplek voor de hond of hem rust geven als hij alleen thuis is.
      Daarnaast heeft een hond uiteraard beweging nodig zowel fysiek als mental

      Vriendelijke groeten

      Dierenarts Jenny

    Cees Konings says:

    Mijn kruising Maltezer/Snautzer is zeer onrustig en angstig tegen bepaalde personen/honden.
    Kan het zijn dat zij bij de fokker waar ik haar na aankoop even terug gebracht heb ivm vakantie een trauma heeft opgelopen daar hij de dieren met schokbehandeling beter leerde luisteren.
    Gr. C. Konings

      DokterJenny says:

      Beste Cees,

      Dat is zo niet te zeggen omdat ik niet goed weet wat daar gebeurd is. Ik moet u verder advies om te kijken waar het mogelijk vandaan komt verwijzen naar een gedragsdeskundige

      Vriendelijke groeten
      Dierenarts Jenny

    nettie67 says:

    Hallo Jenny.Mijn hondje is 9 jaar.Hij is heel sociaal en lief tegen iedereen.Alleen mijn probleem is dat als ik lekker gewandeld heb, en ik kom terug dan ligt hij naast me op de bank en dan begint hij te piepen, en als ik hem aanhaal piept hij niet.Ik weet niet wat hij dan wil.En een probleem als hij een kat ziet in de tuin dan wil hij ze aanvliegen en gaat vreselijk tekeer.En hij eet kattepoep uit de tuin.Kan dat kwaad.wat kan ik hier aan doen.M.v.g Jeannetl

      DokterJenny says:

      Beste Jeannet,

      Het achterna jagen van katten kan komen doordat ze success hebben bij dit gedrad. Ze willen dat de kat weggaat, blaffen en gaan er naar toe en de kat rent weg en dat is succes en kan het gedrag de volgende keer stimuleren.
      Het piepen na uitlaten kan aangeleerd gedrag omdat uw hond weet dat hij geaait wordt als hij piept.

      Vriendelijke groeten

      Dierenarts Jenny

    Roosmarijn78 says:

    Goedemiddag,

    Wij hebben een Boerenfox van net 2 jaar oud. Ik besteed veel aandacht aan haar, lange wandelingen waarbij zij de ene keer aan de riem en de andere keer lekker los kan rennen, het laatste is haar favoriet zij is gek op rennen. Verder speel ik ook veel met de bal met haar buiten op de veldjes, zij is gek op haar bal! Toch lijkt het soms of zij zich verveeld, ik weet dat het een erg slim hondje is, heb ook al verschillende van die schuifspelletjes gekocht, maar na een paar keer weet ze precies hoe en wat en heeft zij er geen aandacht meer voor.

    Mijn vraag zijn er leuke spelletjes waarbij zij haar intelegentie echt moet gebruiken en zijn hier boeken of dvd’s over waar je echt iets aan hebt. Er staan er wel bij bol.com maar ik had er een besteld en die vond ik echt waardeloos.

    Alvast bedankt.

      DokterJenny says:

      Beste Sacha,

      Wat goed wat u allemaal doet voor de hond! Dat is echt perfect.
      Er zijn verschillende sites, ook engelstallige waar goede speeltjes te vinden zijn. Ook op sites van gedragstherapeuten worden hier vaak adviezen over gegeven. Ik zou u adviseren daar eens te kijken om de site te vinden die de uitdagingen voor uw hond heeft die u zoekt.

      Vriendelijke groeten
      Dierenarts Jenny

    Abeel says:

    Beste Jenny,
    Onze inmiddels 3 jarige kleine vuilnisbakje uit Spanje blijft sinds ongeveer 1 1/2 haar erg veel. Naar grote honden en mensen die langslopen. We hebben al van alles geprobeerd, maar krijgen er grip op. Zelf honden waar hij eerst mee speelde blaft hij aan als ode hij vermoord wordt.
    Ook in huis als er maar iemand langs loopt gaat HIJ te keer. Onze andere hond, Zwitserse heroer, is heel rustig en blijft bijna alle nooit.

    Graag je advies.

    Met vriendelijke groet, Mariele

      DokterJenny says:

      Beste Abeel,

      Het kan een succes geworden zijn voor de hond. Hij blaft, andere hond gaat weg of mensen die langslopen gaan weg en hij heeft het succes die hij wil. Iedere keer dat de hond hier positief in gestimuleerd wordt zet het gedrag zich door.
      U kunt proberen om dit om te draaien maar dat zal wel moeten samen met een gedragstherapeut, want dat is niet in een keer klaar. Ik kan u ook geen gouden tip geven, alleen om het gedrag te negeren.

      Vriendelijke groeten
      Dierenarts Jenny

    eggy says:

    Ik heb een chiwawa langharig. April wordt hij 6 jaar. Die is bang voor mannen en onbekende geluiden. Ik heb hem sinds pup en hij heeft alleen zijn castratie als vervelend ervaren en ik denk dat het daardoor komt. En wat ik me afvraag is het normaal dat hij de hele dag in zijn mand ligt te slapen? Spelen doet hij alleen als ik een knuffel gooi en nooit uit zichzelf. Vroeger als pup was hij altijd gefocust op mij en onrustig maar hij heeft geleert dat ik mijn gang ga in huis en ik niet veel aandacht geef dan. Zodra mijn man thuis komt wil hij bij mij zitten ook na het eten. Hij weet dat hij dan een kans maakt. Uitlaten doe ik 3x maar meestal niet erg la g. Ik heb een hernia en problemen met voeten dus was een probleem. Nu geopereers aan de rug en voeten beter dus ik hoop dat daar ook een omslag in kan komen. Moet ik hem meer uitdagen. Soms denk ik dat hij depressief is. Dus is hij het tegenovergestelde van an druk.
    alvast bedankt!

    Danielle V Peer says:

    onze jack russel .bijna 8 jaar.is vaak heel onrustig ook als we thuis zijn en heeft wat staar op zijn ogen. Heeft u misschien tips

Bekijk ook

Meer