Vlinderhof

Tuinbezoek aan de Vlinderhof van het Máximapark in Vleuten

Wat groeit en bloeit er in de voor het publiek toegankelijke tuinen in Nederland én over de grens? Bij dit tuinbezoek reizen we af naar de westkant van Utrecht, waar tussen Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern het Máximapark ligt. Zomers is de openbare tuin de Vlinderhof er letterlijk een lusthof voor de vele vlinders, die de rijkbloeiende tuin bezoeken.

Geopend door koningin Máxima

In 1997 heeft de wereldberoemde landschapsarchitect Adriaan Geuze de prijsvraag voor de aanleg van een groot stadspark gewonnen. Dat is het Máximapark geworden. Koningin Máxima heeft het park vervolgens in 2013 geopend. Het beslaat een oppervlakte die gelijk staat aan de Utrechtse binnenstad.

koningin Máxima

De Vlinderhof

Midden in het Máximapark is sinds 2014 de Vlinderhof gelegen. Een bijzondere tuin, die is ontworpen door tuinarchitect Piet Oudolf en die wordt onderhouden door bewoners. In de zomer is de tuin in vol ornaat, maar elk seizoen heeft zo zijn eigen charme. Naast bloemen spelen ook zaden, dode bladeren en plantresten een grote rol in de beleving. “Bruin is ook een kleur”, is Oudolf dan ook van mening. De tuinontwerper maakt naast vele vaste planten graag gebruik van grassen. In totaal zijn er meer dan 100 plantensoorten in de Vlinderhof te vinden en zo’n 15.000 planten in totaal.

Vlinderhof

Vlinderhof

Vlinderhof

Japanse tuin

De Japanse tuin, die ook in het Máxima Park ligt, is vooral een aanrader voor het voorjaar, als de maar liefst 5.000 Rhododendrons in bloei staan. Tijdens de overige maanden is het vooral een groene oase van rust.

Japanse tuin

Het Máximapark

Het Máximapark bestaat uit 6 hoofdonderdelen: het Lint, de Binnenhof, de Buitenhof, de parkpergola, Vikingrijn en de sportparken. De Vlinderhof maakt deel uit van de Binnenhof. Een goede manier om het park te ontdekken, is door het volgen van het Lint. Dit is een brede, 8 kilometer lange, autovrije asfaltstrook, die helemaal door het park slingert. En die u langs alle mooie plekjes en verschillende archeologische plekken voert, die het park ook rijk is. In en rond het Máximapark liggen verschillende horecagelegenheden en kan er (veelal) gratis geparkeerd worden.

Máximapark

De limes

In 1997 is in Leidsche Rijn op 1 dag de hele infrastructuur van de Romeinse grens, de limes, gevonden. Er wordt dan meteen een grootschalig archeologisch onderzoek gestart. Waarbij er Romeinse schepen, wachttorens en verschillende gebruiksvoorwerpen zijn aangetroffen. De vondsten vertellen over 3.000 jaar wonen en werken in het Nederlandse rivierengebied. De verzamelde schatten zijn te zien in archeologiemuseum Castellum Hoge Woerd dat ook aan het Lint van het Máximapark ligt.

(Bron: Máximapark, Vlinderhof.com, bezoek Utrecht, Museum Hoge Woerd, foto’s MAX Vandaag)

Geef een reactie