Tip 9: Kleinfruit snoeien

Het snoeien van bramen is eenvoudig. In de winter of het vroege voorjaar knipt u de oude takken, die in het jaar daarvoor vrucht hebben gedragen, bij de grond af en bindt de jonge takken opnieuw aan. Er bestaan zomerframbozen en herfstframbozen. Zomerframbozen dragen op het overjarige hout, deze scheuten na de pluk wegsnoeien en jonge scheuten weer aanbinden, dit wegsnoeien kan ook nog in de winter. Zijn er in de zomer te veel jonge scheuten, dan een deel weghalen. Herfstbloeiende frambozen geven vrucht op het eenjarige hout, daarom in de winter alle dode takken weghalen. De Japanse wijnbes draagt net als de braam op het overjarige hout, dus na de pluk, maar uiterlijk in de winter wegsnoeien. Dus de oude takken wegsnoeien en de jonge takken laten zitten. Bessenstruiken moeten in januari of februari gesnoeid worden. De struiken moeten jaarlijks verjongd worden, door een kwart van de takken weg te halen en dan uiteraard de oudste. Ook slecht groeiende takken komen in aanmerking voor snoei. Bij kruisbessen komt vaak meeldauw voor; daarom is het verstandig in de winter de toppen van de takken weg te knippen, omdat daar de meeste meeldauw aanwezig is.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 4 2017

Geef een reactie