toverhazelaars

Tip 28: toverhazelaars hebben een hekel aan natte voeten

De toverhazelaars of Hamamelis zijn geliefd om hun geurende bloemen, die in de winter op kale takken verschijnen. Maar ook om hun blad dat in de herfst verkleurt naar rood en oranje.

Hamamelis mollis

Toverhazelaars houden van een plek in de zon, maar halfschaduw is ook prima. De grond moet vruchtbaar zijn, vochtig maar goed doorlatend; ze hebben een hekel aan natte voeten. Verder mag de grond een beetje zuur zijn, dus bij het planten en verder jaarlijks een klein beetje tuinturf geven. De bekendste is Hamamelis mollis; deze struik kan 3 meter hoog worden en heeft buitengewone geurende en goudgele bloemen. Het blad kleurt in de herfst diepgeel.

Toverhazelaars met andere kleuren

Hamamelis ‘Diana’ bloeit aan het eind van de winter met geurende spinachtige bloemen en deze zijn dieprood van kleur. Wie van fel oranje houdt, moet Hamamelis ’Jelena’ planten. ‘Ruby Glow’ heeft koperrode bloemen en weelderige herfstkleuren. Hamamelis vernalis bloeit in het voorjaar met veel zoetgeurende, roomwitte bloemen, die iets naar geel verkleuren. Deze soorten toverhazelaars zo min mogelijk snoeien en alleen na de bloei.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 2 2022

Geef een reactie