Rhodohypoxis

Tip 21: Rhodohypoxis een leuk plantje voor de rotstuin

Rhodohypoxis is een knolvormende vaste plant, die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika afkomstig is. Waar hij in bergachtige gebieden groeit. Het blad doet aan gras denken.

De bloemen van Rhodohypoxis – stevig en ongeveer 3 centimeter groot – staan alleen aan dunne korte steeltjes. De plant staat het liefst op een zonnige plaats in kalkarme humusrijke grond. Ze zijn niet winterhard en kunnen in de winter weinig vocht verdragen; het is dus terecht een rotsplant. In onze doorgaans zachte winters overleven ze toch meestal wel en men kan ze afdekken. In de winter van 2020-2021 met veel sneeuw tijdens de week met matige tot strenge vorst hebben de meeste dit overleefd.

Rhodohypoxis in pot

Men kan ze ook in potten kweken en tijdens een vorstperiode in een vorstvrije ruimte zetten. De meest gekweekte is Rhodohypoxis baurii, dit plantje wordt 10 cm hoog met 2 tot 3 cm grote bloemen, die in juni tot augustus bloeien. De kleur is licht lilarood. Er zijn ook vormen met witte en rode bloemen. Op de Veluwe is een kweker van vrijwel alleen deze planten. Verder worden ze op speciale plantenmarkten verkocht, het is dus een echte liefhebbersplant. De plant is goed te combineren met lage rotsplantjes zoals Sedum en Sempervivum.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 35 2021

Geef een reactie