herfsttijloos

Tip 20: plant de herfststijlloos in de nazomer

Colchicum of herfsttijloos lijkt veel op de crocus, maar ze zijn geen familie van elkaar. De bekendste is Colchicum autumnale en hij bloeit in het najaar.

Er zijn echter ook soorten herfsttijloos die in het voorjaar bloeien. Colchicum bestaat uit ruim 40 soorten. Ze zijn inheems in enkele landen van Europa, Noord-Afrika, Turkije en de Balkan. Let er wel op dat alle delen van de plant giftig zijn en huidcontact kan al irritatie veroorzaken. De giftige stof colchine beïnvloedt de deling van de cellen en wordt gebruikt bij bepaalde vormen van kanker.

Plant herfsttijloos in de zon of halfschaduw

Herfsttijloos is een winterharde plant, de knollen worden in de nazomer geplant en houden van goede doorlatende grond. Plant ze in de zon of halfschaduw. De knollen kunnen eenmalig zonder grond bloeien, leg ze bijvoorbeeld gewoon op de vensterbank. De bloem van de al genoemde Colchicum autumnale wordt 10 cm hoog en 8 cm breed en de kleur is meestal lilaroze. Er is ook een witte te koop. Voor de echte tuinliefhebbers is er ook een gele vorm verkrijgbaar, Colchicum luteum, die vanaf februari bloeit. Dit zijn wel dure knollen; ze kosten ongeveer 12,50 euro per stuk.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 34 2021

Geef een reactie