Tip 19: notarisappel

De appelsoort notarisappel is omstreeks 1890 gekweekt door notaris Van den Ham (vandaar de naam). Het is een oud ras, dat helaas bijna niet meer gekweekt wordt door de fruittelers, omdat de opbrengst niet genoeg is. Ik vind het één van de lekkerste handappels, die helaas niet lang bewaard kunnen blijven. Het optreden van stip verkort de bewaarduur. Deze appel groeit prima op goed ontwaterde grond en is vroeger vooral in Utrecht en de Betuwe gekweekt. Notarisappel wordt bestoven door Transparante Jaune, Cox’s Orange Pipin en Early Victoria. De vruchten zijn groot en enigszins onregelmatig. Elk jaar kijk ik ernaaruit als de eerste rijpe vruchten van de boom vallen. De kleur is lichtgroen, bij rijpheid geelgroen met een lichte blos. De schil is enigszins vettig. Het is een stevige appel met zachtzuur en saprijk vruchtvlees met een aangenaam aroma. Gelukkig is de appel wel als boom te koop.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 2 2020

Geef een reactie