balkon

Tip 12: tuinieren op het balkon

Op een balkon is tuinieren enigszins beperkter dan in de volle grond. In principe is elke plant in een pot te zetten. Maar ik zeg altijd: een pot is nooit te groot. Verder moet men zich realiseren, dat planten in een pot sneller uitdrogen dan in de volle grond. Maar tegenwoordig is er op een eenvoudige manier een beregeningssysteem aan te leggen. De keuze van een goede pot (altijd met een opening in de bodem) is erg persoonlijk en afhankelijk van wat men wil besteden. Er zijn veel mooie potten te koop, maar ze zijn soms erg kostbaar. Het gaat om de planten en daarom adviseer ik vaak een eenvoudige zwarte pot te gebruiken.

Wenst men veel kleur op het balkon, dan is de maand mei geschikt om eenjarigen te planten, die dan weer in het najaar vervangen kunnen worden door violen en bollen. Heesters kunnen ook prima in een pot gezet worden; neem dan geen heesters die 3 of 4 meter hoog worden. Ik geef enige voorbeelden: Forsythia, Ribes, Magnolia, Spiraea, Buddleia, Hibiscus, Corylopsis, Cornus mas. Als de heesters in pot te groot worden, dan is er altijd nog een snoeischaar om ze iets kleiner te maken. Alle potten met planten moeten iets meer mest hebben dan in de gewone border, dit omdat er door het vele water geven soms meststoffen uitspoelen.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 16 2018

Geef een reactie

Reactie

    Kakkie says:

    Welke planten kunnen in balkon manden aan railing. Planten bakken hangen op noordzijde 5 x en twee aan westzijde wat meer zon s, middags.
    Ik hoor graag Krijn, waarschijnlijk heb je voor mij adviezen.
    Carla