Tip 12: bessenstruiken snoeien

Van de rode bessen zijn de soorten Jonkheer van Tets en Stanza de meest voorkomende. De snoei kan het beste na de oogst gedaan worden en is een kwestie van verjongen. Elk jaar
een kwart van de takken weghalen geeft een goed resultaat, neem wel altijd de oudste. Deze snoei kan ook in januari plaatsvinden. Zorg dat er altijd genoeg licht in de struik komt en als er veel grondscheuten zijn, een aantal wegsnoeien. Geef de struiken eind februari voldoende mest, maar nooit overdrijven. In deze mest moet stikstof, fosfor, kalium en magnesium aanwezig zijn. Een klein beetje kalk is al voldoende. Wat voor rode bes geldt, geldt ook voor de witte en zwarte bes. Goede witte bessensoorten zijn Witte Hollander en echte Witte Parel. Voor zwarte bessen zijn dit Wellington en Black Reward. De kruisbes wordt bij ons minder aangeplant, maar is al sinds 1500 in cultuur. Vooral in Polen en Oost-Duitsland worden ze op grote schaal gekweekt. De groene kruisbes is qua smaak te verkiezen boven de rode en gele soorten. Om kruisbessenmeeldauw te voorkomen, kan men in de winter een klein stukje van de top afhalen.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 3 2018

 

Geef een reactie