De tuinen van Appeltern

Op tuinbezoek bij De tuinen van Appeltern

In het land van Maas en Waal liggen De tuinen van Appeltern. Met maar liefst 22 hectare en meer dan 200 voorbeeldtuinen kan de tuinliefhebber er z’n hart ophalen. Tijdens een prachtige wandeling over het zeer afwisselende terrein is het volop genieten en inspiratie opdoen. Middels onderstaande fotoverslag geven wij u een indruk van alles wat er momenteel groeit en bloeit.

Een stukje historie

Begin jaren 80 start Ben van Ooijen in Appeltern een hoveniersbedrijf. Zonder het op dat moment te weten is dat het begin van De Tuinen van Appeltern. Bij zijn bedrijfsloods legt Ben een aantal kleine modeltuinen aan, zodat zijn klanten een goed beeld krijgen bij zijn ontwerpen. Dergelijke schetsen spreken immers niet iedereen evenzeer tot de verbeelding, maar kant en klare voorbeelden veel meer. Al snel worden de gevisualiseerde ideeën zo populair, dat wordt besloten de modeltuinen uit te bouwen. Na de nodige research besluit Ben dat in zijn park alle Nederlandse producten en planten te zien moeten zijn. Dit om bezoekers niet alleen te inspireren, maar ook te informeren over prijzen, leveranciers en bedrijven die hulp en diensten aanbieden.

Afwisseling van de seizoenen

Tegenwoordig wordt er nog steeds volgens dat concept gewerkt en zijn er er naast inspiratie en informatie ook de elementen vermaak en beleving toegevoegd. Ook komt er steeds meer aandacht voor het milieu en de gezondheid. Van een halve hectare in de begintijd is het park uitgegroeid tot de huidige 22 hectare en er wordt gewerkt aan nog eens 7 hectare extra. De bestaande tuinen veranderen daarnaast met de tijd en worden continu aangepast aan de laatste inzichten. Hier werken naast het personeel vele tuinarchitecten aan mee. Waardoor niet alleen de seizoenen steeds weer afwisseling geven, maar ook de wisselende tuinen en planten zelf.

In 5-en gedeeld

Het uitgestrekte park is opgedeeld in 5 verschillende gebieden en middels een plattegrond en veel bordjes overzichtelijk gemaakt. In het roze gebied staan de meeste planten en wordt getoond hoe die met elkaar gecombineerd kunnen worden. Ook is hier de Nationale vaste plantentuin te vinden. In het blauwe gedeelte liggen de meeste voorbeeldtuinen en zijn de laatste inrichtingstrends terug te vinden. In het oranje tuingedeelte worden constructies en materialen in het zonnetje gezet en hier zijn ook stadstuinen en een grote moestuin te bekijken. Het groene gebied is meer het domein van kinderen. Op dit ‘ontdekkingseiland’ zijn geen voorbeeldtuinen te vinden, maar wel heel veel groen(e natuur). Het witte gedeelte tenslotte verbindt de verschillende gebieden. Bij de vernieuwde entree is het tegenwoordig ook voor wie niet het park in wil, zonder entree te betalen mogelijk het tuincafé of het terras te bezoeken.

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

De wanden van deze voorbeeldtuin zijn voorzien van inspirerende spreuken van oprichter Ben van Ooijen.

van Ooijen

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

De tuinen van Appeltern

(Bron: De tuinen van Appeltern, foto’s MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Andrea51 says:

    Ik ben er ook pas geweest. Inderdaad zeer de moeite waard en goed aangepast aan Corona. Daardoor ook voldoende parkeerplaats en prachtige kleurencombinaties gezien. Een goed uitje in deze Corona tijd.

    Nelleke reageert says:

    Zijn er toevallig vorige week langs gereden. Hebben het idee opgevat ze binnenkort te gaan bezoeken. Zeker nu ik bovenstaande foto’s heb gezien. Ziet er erg mooi uit.