pompoen

NK Zwaarste Pompoen: wie wint dit jaar?

Wie heeft de grootste en zwaarste pompoen? Daar draait het zaterdag 24 september 2022 allemaal om in Oldebroek. Tijdens het NK Zwaarste Pompoen strijden zo’n 30 tot 40 hobbyisten om de hoofdprijs van 1000 euro. En hoewel het de titel Nederlands Kampioenschap heeft, doen er ook een paar Belgen mee.

Pompoenen eerst bekijken

België heeft namelijk geen eigen kampioenschap en mogen daarom als uitzondering meedoen aan de wedstrijd, vertelt medeorganisator Nienke Verbeek. Haar fruittuin in Oldebroek is zaterdag voor het eerst het decor van de wedstrijd. Deelnemers brengen ’s ochtends vroeg hun kanshebbers naar de fruittuin. Daar zijn ze eerst te bewonderen voor het publiek. Er wordt namelijk een heel pompoenfestival georganiseerd rondom het NK. ’s Middags worden de pompoenen gewogen, van klein tot groot.

Winnaar zal 600 tot 800 kilo wegen

“Met een shovel worden de pompoenen op een grote industriële weegschaal gelegd. Die kan maximaal 1.000 kilo aan, geloof ik”, legt Nienke uit. De winnaar zal volgens haar ergens tussen de 600 en 800 kilo wegen. De hobbytelers houden het groeiproces van de grote oranje bollen nauwlettend in de gaten en kiezen dan al een mogelijke winnaar. Er wordt vervolgens een pallet onder de pompoen gelegd, zodat deze daarna te verplaatsen is. Op een aanhangwagen brengen de deelnemers dan vanuit het hele land hun pompoen naar Oldebroek. Naast de hoofdprijs zijn er ook nog prijzen te winnen in verschillende categorieën.

Oud-winnaar doet weer mee

Eén van de deelnemers is de 22-jarige Gerjan Puttenstein uit Wezep. Hij won in 2018 het NK met een pompoen van 510 kilo. Of hij dit jaar gaat winnen weet hij nog niet, vertelt hij aan Omroep Gelderland. “Ik heb de pompoen dit jaar nog niet gewogen, dus het is echt afwachten.”

Heel festival rondom de pompoen

Naast pompoenen zijn ook andere groenten en fruit te bewonderen op het festival. Zo zijn er bijzondere tomaten te zien, eetmaïs en de appels uit de eigen boomgaard van Verbeek. De organisatie wil het countrygevoel omhooghalen bij het festival. Zo is er ook muziek van een Bluegrass- en Folkband. Voor de (klein)kinderen is er een speurtocht, kunnen appels geplukt worden, een speeltuin en kunnen ze knutselen. De horeca staat de hele dag in het teken van pompoen. Van pompoentaart, tot soep en zelfs ijs.

Heeft u zelf trek gekregen in een recept met pompoen daarin verwerkt? Kijk dan ook eens bij onze recepten.

(Bron: Fruittuin Verbeek, Omroep Gelderland. Foto: Fruittuin Verbeek)

Geef een reactie