Nieuwe lijst ongeschikte huisdieren bekend gemaakt

In Nederland worden er 276 soorten zoogdieren als huisdier gehouden door particulieren, maar slechts 120 soorten daarvan zijn echt geschikt als huisdier. Een nieuwe zwarte lijst van het ministerie van Economische zaken geeft aan welke 156 dieren vanaf 1 juli niet meer als huisdier gehouden mogen worden.

Gevaar voor mens of dier

Volgens staatssecretaris Martijn van Dam zijn 156 soorten dieren ongeschikt als huisdier omdat dat gevaar oplevert voor mens of dier. Sommige dieren wacht in Nederland een ellendig leven. Van andere zijn de ‘wapens’ waarmee ze zijn uitgerust of de ziekten die ze bij zich dragen voor mensen gevaarlijk. Op de lijst staan onder andere de bruine beer, 2 soorten reuzenkangoeroes en ’s werelds bekendste stinkdiersoort. Maar ook exoten als het gordeldier en de luiaard en vertrouwdere dieren als de haas en het wild zwijn.

Ontheffing

Voor eigenaren van een huisdier dat straks niet meer is toegestaan, komt een overgangsregeling. Wie op dit moment bijvoorbeeld een bruine beer als huisgenoot heeft mag die houden totdat hij of zij overlijdt. Het dier moet dan wel worden aangemeld en fokken is verboden. Wie toch graag alsnog een verboden dier in huis neemt, kan ontheffing vragen. Daarvoor gelden echter strenge voorwaarden. Vooral van belang is dat het dier natuurlijk gedrag kan blijven vertonen en het gevaar voor mensen moet tot een minimum worden beperkt. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, de politie en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit houden toezicht op de registratie.

Risicohonden

Het ministerie brengt ook een positieflijst uit, met 123 soorten zoogdieren die wel als huisdier gehouden mogen worden. Hoewel honden als huisdier zijn toegestaan maakt staatssecretaris Van Dam wel een voorbehoud voor hoog-risicohonden. Daaronder worden doorgaans vechthondachtige rassen verstaan. Hij heeft advies gevraagd om bijtincidenten door hoog-risicohonden te voorkomen en voert mogelijk extra regels in voor deze hondenrassen.

Lees ook: Meer dan 4 miljoen huishoudens hebben een huisdier.

(Bron: ANP, rijksoverheid.nl)

Geef een reactie