houten meubels

Krimpen en uitzetten van houten meubels voorkomen

Houten meubels kunnen onder invloed van temperatuur of luchtvochtigheid altijd wel een beetje werken. Zetten ze echt flink uit, dan kan dat resulteren tot beschadigingen. Maar ook tot het tijdelijk knellen van lades of deurtjes. We hebben tips verzameld om het uitzetten van houten meubels te verminderen en zoveel mogelijk te voorkomen.

Stabiele luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Voor houten meubels moet deze rond de 50 á 60 procent liggen. Een te lage luchtvochtigheid merkt u zelf meestal door irritatie aan bijvoorbeeld de ogen of luchtwegen. In het geval van gevoelige houten meubels kunnen ze dan krimpen of splijten. Een te hoge luchtvochtigheid is ook niet goed voor de gezondheid en in het geval van uw meubels, kunnen er schimmels ontstaan. Door ventileren en regelmatig kort luchten kunt u de luchtvochtigheid in veel gevallen verlagen. In een eerder artikel vertellen we wat u nog meer tegen een te hoge luchtvochtigheid kunt doen. In het geval van een te lage luchtvochtigheid kunt u onder andere meer kamerplanten in huis plaatsen, of een luchtbevochtiger gebruiken.

waterbakjes
Lees ook: Waarom u beter geen waterbakjes aan de verwarming kunt hangen tegen droge lucht

Temperatuur en lichtintensiteit

Ook een wisselende temperatuur of veel (zon)licht kan zijn weerslag hebben op houten meubels. Een constante temperatuur van zo’n 21 graden is het meest ideaal, maar niet altijd waar te maken. Probeer dan in elk geval de temperatuurverschillen niet te groot te maken. Zet gevoelige meubels daarnaast verder liever niet op een plek waar ze veel direct zonlicht te verduren krijgen. Want dat kan verkleuren in de hand werken. Of filter het licht met zonwering.

De keuze van de houtsoort

Niet elke houtsoort is even gevoelig voor de wisselende omstandigheden in huis. Door bij voorbaat voor een sterke houtsoort te kiezen, kunt u problemen al deels voorkomen. Zo is eikenhout dat bij de meubelmaker geen goed droogproces gekregen heeft gevoelig voor vocht. Ook beukenhout kan soms slecht bestand zijn tegen weersinvloeden. Kersenhout is helaas prijzig, maar dit hardhout is wel goed bestand tegen kromtrekken en krimpen. Ook mahoniehout is goed bestand tegen uitzetten, krimpen en kromtrekken. Laat u bij de koop van houten meubels dus goed voorlichten.

Piepende
Lees ook: Piepende deuren verhelpen? Bekijk tips om de scharnieren te smeren

Onderhoud houten meubels

Afhankelijk van de houtsoort en afwerking (behandeld of onbehandeld) heeft die in meer of mindere mate onderhoud nodig. Bekijk wat voor uw houtsoort van belang is en behandel uw meubels regelmatig met geschikte was, olie en dergelijke. Bescherm het hout verder tegen externe faxtoren, zoals (hete) koppen drinken en vazen met water. Plaats daarvoor onderzetters en verplaats vazen en andere accessoires regelmatig, om verkleuringen van het hout op die plekken te voorkomen.

Laat een nieuwe houten vloer acclimatiseren

Bij een nieuwe houten vloer kunt u problemen voorkomen door die eerst goed te laten acclimatiseren voor het leggen. Leg de vloerdelen daarvoor zo’n 3 tot 4 dagen van tevoren in de ruimte waar de vloer komt te liggen. Zo voorkomt u krimpen of opbollen van de vloerdelen. Houd bij houten vloeren ook altijd 2 centimeter ruimte over aan de buitenkanten. Op deze manier kan de vloer wat werken en door de randen met plinten te bedekken, ziet u dit verder niet.

(Bron: Radar, Roomed, Otto, Goossens, De Bommel Meubelen, archief)

Geef een reactie