Huisdieren zijn gezellig én gezond

Katten, honden, konijnen, cavia’s. We kennen veel soorten huisdieren. De verzorging hiervan kan de nodige tijd en moeite kosten. Maar een huisdier heef ook positieve lichamelijke effecten. Zo’n beestje is naast gezellig, dus ook gezond.

Opvulling van leegte

Bijna 60% van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier. En dat is niet gek volgens psycholoog Marie-José Enders. Want die huisdieren geven liefde en vriendschap, de menselijke basisbehoefte. Van dieren houden zoals je van mensen houdt, is daarom helemaal niet raar. Onze beestjes vullen een emotioneel gat op en kunnen voor bijvoorbeeld alleenstaande ouderen een uitkomst bieden.

Katten-experiment

Zo onderzocht Enders het effect van huisdieren in een verpleegtehuis. Ze plaatste 2 katten op een afdeling waar onder anderen ook mensen met Alzheimer zaten. Het resultaat? De poezen maakten een hoop positieve emoties los onder de bewoners. Ook raakten ze door de katten meer met elkaar in gesprek. Maar niet alleen in het verpleegtehuis zorgt de viervoeter voor gespreksstof, de kat dient ook als troostrijk gezelschap bij dit ziekenhuis in Hilversum.

Wat voor effect heeft uw huisdier op u?

Geef een reactie

Reacties (4)

  MC.Wt-t Vr. says:

  Wij hebben altijd huisdieren gehad.vissen,vogels cavia,hond en katten.
  Nu we op leeftijd zijn hebben we nog een kat.
  Zonder zouden we niet kunnen.
  Door hem worden bepaalde gevoelens versterkt,ook naar elkaar toe.
  Manlief en ik willen hem nog niet missen.

  Hulstblaadje says:

  24 jaar heb ik een papegaai gehad met heel veel zorg en is helaas door langdurige ziekte overleden. Na 3 maanden stilte heb ik besloten toch weer een papegaai te nemen. Het liefst eentje die al wat ouder was, van iemand die er door omstandigheden niet meer voor kon zorgen. Via een berichtje op Marktplaats kwam ik in contact met een mevrouw die geen tijd meer had en een goed tehuis zocht voor deze papegaai. Ze had 24 jaar op een zolder gezeten als fokpapegaai. Ze werd verwaarloosd en die mevrouw heeft de papegaai daar, gelukkig!, weggehaald. Toen ik er heen ging heeft ze me eerst flink in m’n vinger gebeten en daarna kwam ze op m’n schouder zitten en ging niet meer bij mij weg! Dus het klikte helemaal! Inmiddels is ze al weer bijna 3 jaar bij mij en mag nooit meer weg, hoor. Ze is lief en ondeugend en als ik weg ga of thuis kom, dan fluit ze. Zit ’s avonds gezellig bij me en er is leven in huis!!!! En ik heb iemand om voor te zorgen.

  Schiedammertje says:

  Als kind met heel veel verschillenden dieren opgegroeid.
  Nu nog 2 honden ,2 katten en een landschildpad .
  Door de honden heb je altijd contact met mensen.
  Kom vaak mensen op leeftijd tegen die ook een hondje hebben
  en daardoor niet vereenzamen !! Ook oudere mensen met katten
  vogeltjes,vissen kom je in de dierenzaak tegen.Die mensen leven helemaal
  op !! Iemand met een huisdier krijg daardoor zoveel vreugde en liefde
  van zo’n beestje,in mijn ogen goed voor lichamelijk en geestelijke gezondheid.
  Kan ook niet begrijpen dat in sommige bejaarden tehuizen geen dieren mogen !!

  Creatiefje58 says:

  Een huis zonder huisdieren is GEEN THUIS!