houten vlonder

Houten vlonder spekglad? Bekijk tips om dit tegen te gaan

Een houten vlonder geeft een warme sfeer aan een tuin. Het vervelende is alleen dat de planken bij nat weer spekglad kunnen worden. Onder andere door groene aanslag. We hebben tips om dit tegen te gaan.

Wel of niet een hogedrukreiniger gebruiken?

Het gebruiken van de hogedrukreiniger is een snelle en effectieve manier om oppervlakken weer schoon te maken. Het nadeel is alleen dat houten vlonderdelen er eerder door slijten. Er ontstaan zeer kleine beschadigingen, waardoor het oppervlak poreuzer en ruwer wordt. Dit heeft een averechts effect en zorgt ervoor dat groene aanslag des te sneller terugkeert, aangezien het een nog betere ondergrond biedt. Het geeft dus snel effect, maar dit effect is wel kortdurend.

Afgevallen bladeren verwijderen

Op verschillende plekken in de tuin kan afgevallen blad nuttig zijn, maar niet in het geval van houten vlonders. Bladeren die op een houten vlonder vallen, kunnen die in combinatie met natte weersomstandigheden namelijk heel erg glad maken. U kunt de bladeren daarom het beste regelmatig verwijderen, voordat ze veranderen in een gladde, aangekoekte laag.

Houten vlonder schoonmaken

Naast het verwijderen van eventueel blad, kunt de houten vlonder het best ook af en toe een schoonmaakbeurt geven. Gebruik hiervoor een bezem en een emmer met heet water. Door water te gebruiken met een temperatuur die warmer is dan 65 graden, wordt meteen ook korte metten gemaakt met eventuele algen die groene aanslag veroorzaken. In een eerder artikel geven we nog meer tips om groene aanslag te verwijderen.

houten vlonder

Sneeuw verwijderen

Maak meteen nadat het gevallen is een looppad, door sneeuw weg te scheppen. Eventueel kunt u daar ook wat zand op strooien, om het wat stroever te maken. Gebruik in elk geval geen strooizout, want dat kan de houten vlonder beschadigen.

Antislip beits

Er is speciale antislip beits op de markt, die ervoor zorgt dat een houten vlonder minder glad wordt. Dit komt door onzichtbare bolletjes in de beits, die voor een antislip-effect zorgen.

Aanslagreiniger

Door een aanslagreiniger te gebruiken, verwijdert u niet alleen ontstane aanslag, u voorkomt er ook nieuwe aanslag mee.

Afwatering verbeteren

Door de afwatering te verbeteren kunnen de vloerdelen van een houten vlonder makkelijker opdrogen en worden de planken minder snel glad.

Snoeien

In dichtbegroeide tuinen kan het soms helpen om wat te snoeien om meer zonlicht binnen te laten. Ook op die manier drogen de vlonderdelen sneller op.

Houten vlonderdelen vervangen

Is uw houten vlonder toe aan vervanging, dan kan het helpen om dan voor een andere materiaalsoort te kiezen dan hout. Er zijn tegenwoordig verschillende opties op de markt. Die hetzelfde ogen, maar een stuk stroever zijn dan hout. Zoals bijvoorbeeld composiet.

(Bron: VT Wonen, Florum, Gardero, Nu.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

  Dirck says:

  Op beide foto’s brede gladde planken?
  Zelf voor ruwe ribbels en smallere gekozen en met stevige bezem schoon vegen is vaak voldoende.
  Ook haalde je mosgroei zo tegen dus ook vegen als beetje regen is.
  Als je eenmaal groene aanslag hebt ben je eigenlijk al te laat.

  Hout geeft veel onderhoud maar kan wel met alleen maar bezem, mits je niet bij gladheid pas ging vegen!