Oxalis triangularis

Geluksklaver: Oxalis triangularis

De geluksklaver (Oxalis triangularis) zou net zo goed vlinderplant genaamd kunnen zijn. Zijn purperen blad heeft namelijk veel weg van vrolijke vlindervleugels. Onder die naam is hij echter niet bekend, maar wel ook als klaverzuring. Van oorsprong is de Oxalis een buitenplant, maar er zijn nu ook exemplaren te koop die geschikt zijn voor binnen. Zoals ook de Oxalis deppei, die voorzien is van groenkleurig blad. Naast de mooie vlindervorm van het blad, heeft het blad nog iets bijzonders: het sluit zich in de avond en ontvouwt zich de dag erna weer.

Standplaats

De geluksklaver houdt van veel licht en een zonnig plekje in huis is dan ook zeer geschikt voor deze plant. Aangezien hij niet van teveel warmte houdt, is het wel raadzaam hem zomers niet in de volle zon te laten staan. ’s Winters kunt u hem op een niet verwarmde, maar wel vorstvrije plek in huis zetten. Tijdens deze rustperiode verliest hij meestal zijn blad, maar dat keert in het voorjaar terug.

Oxalis triangularis

Water geven

Laat de grond tussen de gietbeurten licht opdrogen, maar voorkom uitdrogen. Hij mag ook zeker niet in een laag water komen te staan, aangezien zijn wortels dan zullen rotten. Teveel water zorgt ook voor te lange stengels, die eerder omvallen. In de winter, als hij in rust gegaan is, nog maar zeer minimaal water geven.

Geef tijdens de bloei wekelijks plantenvoeding tijdens het gieten.

Bloei

Er kunnen lilakleurige, klokjesvorminge bloempjes aan de plant verschijnen. Die openen zich in de ochtend en sluiten weer voor de nacht.

Oxalis triangularis

Snoeien

De geluksklaver hoeft niet gesnoeid te worden, maar verdorde blaadjes kunt u voorzichtig uit de plant trekken.

Vermeerderen

Vaak wordt de plant na verloop van tijd minder mooi. U kunt hem dan eenvoudig een tweede leven geven, door hem uit de pot te nemen en de ondergrondse, oranjegekleurde knolletjes die u dan aantreft in nieuwe potjes met aarde te zetten. Deze zullen vanzelf weer uitgroeien tot nieuwe plantjes. Om vollere planten te krijgen kunt u het beste een aantal knolletjes per pot planten en niet slechts 1 exemplaar.

Oxalis triangularis

Eetbaar

Het is eigenlijk zonde om uw mooie plant op te eten, maar het blad van deze Oxalis is eventueel wel eetbaar en heeft een friszure smaak. Mits u een onbehandelde soort heeft. Ook de bloempjes kunnen gegeten worden en staan erg fraai in een gerecht. Vanwege het oxaalzuur dat de plant bevat wordt wel geadviseerd er niet teveel van te nuttigen, omdat nog niet bekend is wat de effecten op de gezondheid zijn.

Oxalis triangularis

(Bron: mijntuin.org, Roomed, tuinkrant.com, plantdetails.nl)

Geef een reactie