buxusmot

Gaat de buxusmot aan zijn eigen succes ten onder?

In 2018 is de buxusmot opgerukt in het grootste gedeelte van Nederland. Bijna geen enkele buxusstruik is verschoond gebleven van knabbelende buxusrupsen. Het lijkt er echter op dat de schadelijke rups aan zijn eigen succes ten onder gaat.

Veel minder buxusmotten

In vergelijking met voorgaande jaren zijn er in de zomer van 2019 veel minder buxusmotten opgedoken. Volgens De Vlinderstichting zijn er in 2018 rond deze tijd van het jaar al meer dan 4.000 meldingen van de exotische mot geweest, terwijl er dit jaar tot nu toe nog geen 300 gedaan zijn. De stichting stelt dat de mot zijn eigen voortbestaan op het spel gezet heeft. Doordat er zoveel buxusstruiken zijn aangetast, zijn veel van die struikjes vervangen door andere soorten of gewoonweg verdwenen. Daardoor kan de mot veel minder voedsel in Nederland vinden. Vooral in het zuiden van het land lijkt hij te verdwijnen.

Kaalgevreten struiken

Buxus is in Nederland al jarenlang een zeer geliefd struikje en wordt vaak in vorm gesnoeid. In 2007 duikt de uit Azië afkomstige buxusmot voor het eerst op in ons land. In 2017 en 2018 breidt de nachtvlinder zich explosief uit over het hele land. De mot richt daarbij een ravage aan, door in een mum van tijd alle buxusstruiken kaal te vreten.

Kwekers

Veel tuinliefhebbers hebben de buxusstruik inmiddels de rug toegekeerd. Nog maar weinig mensen durven het aan ze in hun tuin te zetten en bij wie ze kaalgevreten zijn, worden ze vaak vervangen door andere soorten struiken. Zoals hulst of taxus. Dat wordt gevoeld door de kwekers. Zijn er in 2010 nog bijna 850 buxuskwekerijen in Nederland, anno 2019 zijn daar nog maar 300 van over.

Voorspelling van de plaag

Buiten dat er steeds minder buxusplanten (en dus voedsel) aanwezig zijn voor de buxusrups, worden de rups en mot zelf steeds meer als voedsel gezien door andere dieren. Vooral vogels zijn echte rupseneters en ook dit heeft meegeholpen aan de achteruitgang. De Vlinderstichting kan echter pas in het najaar zeggen of de mottenplaag helemaal verleden tijd is voor Nederland. In augustus en september vliegt er eerst nog een generatie uit. U kunt meehelpen met het in kaart brengen van de overlast, door uw waarnemingen van de buxusmot door te geven via de portalen van onder andere Telmee en Jaarrond Tuintelling.

Lees ook: bestrijdingsmiddelen buxusmot doden meer dan mot alleen.
Buxusmot in 2018 in bijna het hele land actief.
Tips van kweker Krijn Spaan bij aangetaste buxushagen.

(Bron: ANP, Nature Today, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    Schorpioentje says:

    Help op 12 en 13 augustus 2019 alleen al 133 rupsen uit onze grote buxus verwijderd, dus ze zijn
    nog volop aanwezig in Brabant!