Buxusmot

Buxusmot in bijna het hele land actief

2017 is een erg goed jaar geweest voor de buxusmot, maar in 2018 is het gebied waar de mot en de rups ervan actief zijn nog sterker gegroeid. De vlinder is dit jaar ook veelvuldig in het noorden van het land gezien. Als de Wadden zijn bereikt zit de soort in heel Nederland.

Buxusmot invasieve soort

De uit Azië afkomstige buxusmot is in 2007 voor het eerst in Nederland gezien en in de eerste jaren daarna alleen in het westelijk deel van het rivierengebied aanwezig. Inmiddels is de buxusmot opgerukt tot in bijna alle delen van het land. De invasieve exoot heeft het voorzien op de in Nederland zo geliefde Buxus. De rupsen van de mot zijn in staat in een rap tempo een Buxus kaal te vreten. Eén keer komt de struik nog wel te boven, maar het vervelende is dat de mot van vroeg tot laat in het groeiseizoen verschillende malen eieren legt en de Buxus dus keer op keer te maken krijgt met vraat, totdat de plant uiteindelijk het loodje legt.

Bestrijding

Om uw Buxus te redden moet u dus over een lange adem beschikken, maar er zijn wel methoden om de buxusmot te bestrijden. Grijp daarbij niet naar het in de handel aanwezige gif, want het dat doodt daarnaast bijen, lieveheersbeestjes en andere vlinders. Ook vogels, die de vergiftige dieren eten, worden vervolgens zelf ook vergiftigd. Milieuvriendelijke manieren zijn:

  • de rupsen en poppen met de hand verwijderen en vernietigen;
  • feromoonvallen plaatsen, die de mannetjesmotten aantrekken, zodat zij zich niet meer kunnen voortplanten;
  • nematoden, oftewel aaltjes inzetten.

Gelukkig krijgen de rupsen ook steeds meer natuurlijke vijanden, zoals kauwen, eksters en koolmezen.

Alternatieven planten

Mochten uw planten niet meer gered kunnen worden, dan wordt aangeraden ze te vervangen door andere soorten planten, die niet geliefd zijn bij de buxusmot, zoals de liguster, hulst of struikkamperfoelie.

Composthoop

Als u dode of aangetaste Buxussen verwijdert gooi die dan in geen geval op de composthoop. Dan is het namelijk mogelijk dat de rupsen overwinteren en het jaar erop opnieuw voor problemen zorgen.

Oproep

Om in beeld te krijgen hoe sterk de uitbreiding is, kunt u uw waarnemingen van de buxusmot of de rupsen daarvan doorgeven. Dat kan bijvoorbeeld via Jaarrond Tuintelling.

Lees ook: slakken, luizen en ander ongedierte in de tuin bestrijden zonder gif.

(Bron: ANP, Nature Today, Vlinderstichting, archief)

Geef een reactie

Reactie

    madelieve says:

    Tot nu toe ben ik verschoond gebleven van de buxus-mot, en ik heb toch behoorlijk veel buxus in mijn tuin. Genoeg te eten dus. Maar daarnaast heb ik ook veel natuurlijke bloemen in mijn tuin zoals klaproos, korenbloem, goudsbloem, flox, vlinderstruiken etc., dus wel veel insecten.
    Ik vraag me echt af of de natuurlijke balans niet weg is uit veel tuinen.
    Veel groen, veel buxus, veel steen, en heel weinig bloemen óf bloemen die nauwelijks insecten aantrekken, dat is wat ik zo om me heen zie in de mensen hun tuintjes.
    Nou ja, tuintjes … eigenlijk zijn het meer opgepimpte parkeerplaatsen waar je jezelf kunt parkeren in plaats van een auto. Maar zelfs die staat er soms.