bordspellen

Een oud bordspel van de zolder gehaald? Zo maakt u dat schoon

U denkt er misschien niet direct aan, maar ook bordspellen kunnen eens in de zoveel tijd een schoonmaakbeurt gebruiken. Maar hoe doet u dat dan precies?

Vlekken verwijderen

Veel bordspellen, zeker wanneer deze al wat ouder zijn, zijn gemaakt van kwetsbare materialen zoals hout of karton. Zitten er vlekken op het spelbord? Pas dan op met de hoeveelheid water die u gebruikt en gebruik ook liever geen zeep. Vlekken verwijdert u het beste met een klein beetje water en azijn op een zachte doek. U kunt eventueel een beetje citroensap of azijn met citroengeur gebruiken om muffe luchtjes te laten verdwijnen. Laat het spelbord vervolgens ook goed opdrogen voor u het weer gaat gebruiken, dit om eventuele beschadiging te voorkomen.

bordspellen
Lees ook: Spelen we meer bordspellen in het najaar?

Pionnen schoonmaken

Een spel bestaat in de meeste gevallen niet alleen uit het spelbord, maar heeft vaak ook nog pionnen en andere componenten. Zijn deze van plastic? Dan kunt u ze grondig wassen met water een zeep. Voor houten pionnen of kaarten kunt u dezelfde behandeling als het spelbord gebruiken. Droog de componenten vervolgens voorzichtig af met een handdoek of laat ze opdrogen in een koele, donkere kamer. Leg de pionnen liever niet in de zon te drogen, hierdoor kunnen ze namelijk verkleuren.

Opbergen

De laatste stap is het netjes opbergen van het bordspel. Veruit de meeste spellen komen in een doos waarin alle onderdelen een eigen plek hebben en niet kunnen beschadigen. Is dat niet het geval? Berg het bord dan droog op en stop de componenten op een plek waar er geen stof bij kan komen, bijvoorbeeld een plastic zakje. Wilt u een muffe geur aan uw spellen voorkomen? Stop dan eventueel een geurzakje in de speldoos. Op deze manier blijven uw spellen langer fris en hoeft u ze ook minder vaak schoon te maken.

(Bron: Catsanddice.com, Libelle.nl, Houtspel.nl)

Geef een reactie