krakende trap

Een krakende trap? Zo kunt u dat verhelpen

Een krakende trap is overdag al vervelend, maar kan ’s nachts pas echt voor overlast zorgen. Vaak is er gelukkig wel wat aan het gekraak van een houten trap te doen.

Oorzaken van een krakende trap

Hout kan door verschillende invloeden gaan ‘werken’. Bijvoorbeeld door een vochtig binnenklimaat, temperatuurschommelingen, wrijving tussen de treden of algemene slijtage. Zeker bij vurenhouten trappen speelt vocht een rol. In vochtige periodes in het jaar nemen die veel vocht op en kraken dan meer. Ook wanneer de verwarming aan gaat en treden uitzetten kan een trap opeens gaan kraken. Verder kunnen bepaalde delen van een trap opspelen. We zetten hieronder oplossingen op een rij.

Krakende open trap

Bij een open trap wordt het kraken meestal veroorzaakt doordat er speling zit tussen de treden en de bevestiging aan de trapboom. Dat is op te lossen door bij de betreffende treden aan de onderkant een stukje hout (een wigje) te klemmen. Hierdoor is de speling en het krakende geluid verleden tijd.

Piepende
Lees ook: Piepende deuren verhelpen? Bekijk tips om de scharnieren te smeren

Krakende dichte trap

Bij een dichte trap wordt het kraken meestal veroorzaakt door krimpende stootborden. De treden buigen dan licht door en kraken eerder. Dit is op te lossen door de treden op te spannen. Een redelijk simpele manier hiervoor is om daar opspanschroeven voor te gebruiken. Door het aandraaien van deze schroeven in de bovenkant van een trede spant deze zich op het stootbord. Een andere manier is het gebruiken van antikraaklatten. Wanneer u bij de achterzijde van de trap kunt, dan kunt u de latten daar in het midden onder elke krakende trede aanbrengen. Doorbuigen en dus kraken gebeurt dan niet meer. In het geval van kieren in de stootborden kan het helpen om het vuil tussen de kieren te verwijderen. En vervolgens op te vullen met houtlijm.

krakende of piepende schoenen
Lees ook: Krakende of piepende schoenen, dit is er aan te doen

Stootborden vervangen

Tegenover RTL Nieuws en het AD vertelt klusvrouw Hieke van Grootendorst dat u ook wat verdergaande maatregelen kunt nemen om kraken door krimpende stootborden te verhelpen. Dit is wel voor de meer gevorderde klussers. In dat geval kunt u de stootborden vervangen, waarmee de treden opspannen. Het gaat om de verticale delen tussen de traptreden in. U kunt dit eventueel ook aan een specialist overlaten.

Krakende geluiden dempen

Naast het aanpakken van de krakende trap zelf kunt u nog dempende maatregelen nemen. Zo nemen vloerbedekking of opzettreden op de trap geluiden deels weg. Kies hierbij wel voor een materiaal dat voldoende grip geeft, zodat u vallen voorkomt. Ook andere dempende voorwerpen in de ruimte waar de trap zich bevindt zorgen dat het kraken minder hard doorklinkt. Denk dan onder andere aan gordijnen, meubels en planten.

(Bron: RTL Nieuws, AD, Lamiwood, Upstairs, VT Wonen. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Mister says:

    Een krakende trap is het nog simpeler om van het kraken af te komen en zeker niet zo duur als spannen en wiggen, een dun kit naadje is meer dan voldoende om van het kraken af te komen en ook heel goed zelf te doen

    Rien