Doe mee aan de Nationale Bijentelling 2019

Op 13 en 14 april 2019 organiseert Nederland Zoemt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling. Tel dit weekend gedurende een half uur de bijen in uw tuin of op uw balkon. Hoe meer informatie er over de bijen verzameld wordt, hoe beter ze geholpen kunnen worden.

Het gaat niet goed met de bij

De meesten mensen denken bij het woord ‘bij’ aan een vriendelijk geel-zwart beestje. Maar wat veel mensen niet weten is dat er in Nederland wel 360 verschillende soorten bijen leven. In het weekend van de Nationale Bijentelling zijn er 20 soorten die u kunt tegenkomen in uw tuin. Het tellen van de bijen in ons land is belangrijk, want de helft van de bijensoorten is bedreigd. Dit heeft ook voor ons grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Het belangrijk dat nu zoveel mogelijk mensen de bijen gaan tellen, zodat er gekeken kan worden hoe deze insecten geholpen kunnen worden.

Tweede editie telling

In 2018 is de allereerste editie van de Nationale Bijentelling, dit is een groot succes. Voor deze eerste editie hebben 4.000 mensen zich ingeschreven en worden er wel 40.000 bijen geteld. ‘Het interessante van zo’n tweede telling, is dat je de resultaten kunt gaan vergelijken. Daar zijn we natuurlijk erg benieuwd naar’, zegt Dorien Ackerman van Nederland Zoemt. Net als vorig jaar is er ook in 2019 weer een bijengids beschikbaar. In deze gids staan de bijensoorten die in april in uw tuin kunnen voorkomen.

U kunt meedoen

De organisatie Nederland Zoemt roept iedereen op om op 13 of 14 april 2019 een half uurtje bijen te tellen in de eigen tuin. Meedoen is simpel. U gaat naar de website van Nederland Zoemt en klikt op ‘Bijentelling’. Hier kunt u zich inschrijven en meteen de bijengids downloaden.

Update 15 april 2019

Door het koude weer in het weekend van 13 en 14 april 2019 is de Nationale Bijentelling verlengd tot 19 april 2019. Veel bijen vinden het dit weekend nog te koud en laten zich daarom nog niet zien. Ondanks het koude weer staat de teller op ruim 29.000 bijen. De meest getelde bij is op dit moment de honingbij, gevolgd door de wilde bij. Op nummer 3 staat de rosse metselbij, die zich lekker voelt in stedelijk gebied en profiteert van de vele bijenhotels. Volgens de organisatie Nederland Zoemt moet er zo’n 5 jaar achter elkaar geteld worden om bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals het weer uit te kunnen sluiten.

 

(Bron: ANP, Nederland Zoemt, NOS)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Heb vrijdag lekker in de zon genoten en op de bijen gelet. Niet een beestje gezien. zaterdag is het te koud om op de bijen te letten. Ik denk niet dat er nog veel bijen over zijn in dit vergeven landje, waar alleen de industrie alles en iedereen overleefd.