Duur 03:07
Gepubliceerd op 6 oktober 2017

Amsterdamse burgemeester Van der Laan (62) overleden

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, is op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitgezaaide longkanker. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

Doorwerken

“Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam betreuren het verlies van een geliefde burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten”, laat de gemeente weten in een persbericht. Van der Laan volgt in 2010 Job Cohen op als burgemeester van de hoofdstad. In januari 2017 wordt bekend dat hij uitgezaaide longkanker heeft. Ondanks deze ernstige diagnose werkt hij nog maanden door. Uiteindelijk vertellen de artsen hem in september 2017 dat ze niets meer voor hem kunnen doen en moet hij zijn taken als burgervader neerleggen. Kort daarna verschijnt er een brief van zijn hand waarin hij afscheid neemt van ‘zijn’ Amsterdammers.

Betrokken burgemeester

In de tijd dat Eberhard van der Laan aan het roer staat van de hoofdstad, is hij zeer geliefd. Hij staat bekend om zijn eerlijkheid en is niet bang om impopulaire beslissingen te nemen. Zo besluit hij dat de huldiging van voetbalclub Ajax niet meer op het Leidseplein mag plaatsvinden. Van Der Laan is daarnaast erg betrokken bij de bevolking van de stad. Zo helpt hij stichting MAX Maakt Mogelijk in 2012 met het vervullen van een wens van een oudere inwoner.

Vlag halfstok

Het overlijden van de burgemeester maakt veel los bij de Nederlandse bevolking. Er is inmiddels een digitaal condoleanceregister geopend waarin u uw steunbetuiging kunt schrijven. Als u dit doet, kan het voorkomen dat u uw bericht niet direct ziet. Dit komt omdat ontzettend veel mensen tegelijk op de site zitten, waardoor het langer duurt voordat deze uw bijdrage heeft verwerkt. de Gemeente Amsterdam heeft tevens een eigen, online condoleanceregister geopend. Ook heeft premier Rutte en vlaginstructie afgegeven voor heel Nederland. Daardoor hangt de vlag halfstok op alle hoofdgebouwen van de Rijksoverheid.

Tijd voor MAX en Hallo Nederland

In Tijd voor MAX en Hallo Nederland wordt er op 6 oktober 2017 aandacht besteedt aan het overlijden van Eberhard van der Laan. In Tijd voor MAX zijn vrienden van hem te gast en draagt taalkundige Wim Daniëls een gedicht voor dat hij heeft geschreven naar aanleiding van het overlijden van Van der Laan. In Hallo Nederland wordt er live geschakeld naar de ambtswoning van de burgemeester, waar mensen bloemen leggen. Ook praat de verslaggever met een café-eigenaar die de vlag halfstok heeft gehangen.

 

(Bron: Het Parool, NOS)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer