Soestdijk

Binnenkort vorstelijk slapen in Soestdijk

Altijd al in een paleis willen slapen? dat kan binnenkort naar alle waarschijnlijkheid in Paleis Soestdijk in Baarn. Het voormalige woonhuis van prins Bernhard en prinses Juliana wordt deels omgebouwd tot hotel. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt.

Hotel

De bedoeling is dat de eerste verdieping van het paleis een hotel wordt. Daarnaast willen de nieuwe eigenaren van het pand ook huizen op het terrein bouwen, net als horecagelegenheden en een plek voor evenementen.

Nog geen feit

De plannen zijn er, maar dat betekent niet dat alles ook daadwerkelijk gerealiseerd zal worden, aldus wethouder Erwin Jansma van de gemeente Baarn. Tegen het Algemeen Dagblad zegt hij het volgende: “Er moeten vergunningen komen en een bestemmingsplan. Het plan voor de woningen zal bijvoorbeeld door ons getoetst gaan worden. Het is dus niet gezegd, dat alles wat Made in Holland (de nieuwe eigenaren, red.) wil ook daadwerkelijk gaat gebeuren.”

Opknapbeurt

Wat in ieder geval wel een feit is, is dat de partijen die Soestdijk nu bezitten, behoorlijk moeten gaan klussen. Het paleis kampt met nogal wat achterstalling onderhoud. Geschat wordt dat de opknapbeurt rond de 100 miljoen euro kost.

Geschiedenis

Soestdijk is in 1650 gebouwd en sinds 1815 in handen van de koninklijke familie. Prinses Juliana en prins Bernhard woonde er vanaf 1937 tot hun dood in 2004. Sindsdien staat het leeg. De Nederlandse Staat schrijft in 2015 een actie uit: iedereen met een goed bestemmingsplan voor Soestdijk, mag dit insturen. Er komen 120 plannen binnen. Uiteindelijk zijn er 3 partijen overgebleven die de handen ineen hebben geslagen.

Tijdens de periode dat prinses Juliana zich koningin mag noemen, wordt er tijdens Koninginnedag altijd een defilé georganiseerd op Paleis Soestdijk. Dit populaire onderdeel van de dag wordt steevast bijgewoond door de pers en levert vaak prachtige beelden op. Hieronder ziet u een video van het defilé van 1969.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Zou u een nachtje in Soestdijk willen slapen?

(Bron: ANP, NOS, AD)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Je moet er maar zin aan hebben, slapen in DE optrek van het land. Zou de hele nacht treuren om het leed wat hier aan onze gewezen majesteit is aangedaan. Niet die van nu, ook niet die mevrouw daarvoor maar zeker die dáárvoor. En ik zou in alle vreemde geluiden in en om Soestdijk de dolende ziel van de ultieme zondaar van Oranje vermoeden. Jammer hoor. Opnieuw cultureel erfgoed overgeleverd aan de ondernemer. Want eenieder van mijn leeftijd zal de beste herinneringen hebben aan de oorspronkelijke koninginnedag. We wisten nog van niks en sjouwden overtuigd rond als deelnemer aan een nationaal feest met kroontjes, vlaggen en ballonnen. Maar we weten nu wél het een en ander. Het eigenaardige sprookje ontluisterd. Net als Soestdijk zelf.