kliko

Op deze manier de kliko schoonmaken voorkomt geurtjes en maden

Een kliko is heel handig om afval in op te bergen totdat de vuilniswagen het ophaalt. Hij kan echter wel behoorlijk vuil worden, smerig gaan ruiken of maden herbergen. Zeker wanneer de temperatuur buiten stijgt. We hebben tips verzameld om de container schoon te maken en te houden.

Schoonmaken met groene zeep

Met groene zeep, een bezem en heet water krijgt u uw kliko weer goed schoon. Kies voor een bezem met een niet te harde borstel, want dat werkt fijner. Gooi een flinke dot groene zeep in de lege kliko en giet er via de wanden 1 of enkele emmers heet water bij. Afhankelijk van hoe vies hij is. Beweeg de container liefst even flink heen en weer, om de zeep goed te laten inwerken. In plaats van groene zeep kunt u ook schoonmaakazijn, allesreiniger of een speciaal hiervoor bedoeld reinigingsmiddel gebruiken. Gebruik nooit chloor, aangezien dit zeer schadelijk is voor het milieu. Ga vervolgens op een stevig krukje staan om overal goed bij te kunnen met de bezem. Of leg de container op iets stevigs op zijn kant, zodat hij op een kleine verhoging ligt.

Kliko naspoelen

Heeft u alle zijden gepoetst, laat het zeepwater dan wegstromen en spoel na. De beste manier hiervoor is om het op te vangen in 1 of meerdere emmers en dit in de gootsteen te gieten. Op deze manier komt het vervuilde water niet in het oppervlaktewater terecht, maar in het riool, waarna het gezuiverd wordt. De put op straat loopt in veel gemeentes namelijk rechtstreeks naar het oppervlaktewater. Een hogedrukspuit is niet voor elke soort kliko geschikt, aangezien dit hem kan beschadigen, maar u kunt wel heel goed een tuinslang gebruiken om na te spoelen.

vlees
Lees ook: Hoe zit het? Mogen vlees- en visresten bij het gft-afval?

Kliko langer schoon houden

Laat de container na het reinigen eerst helemaal opdrogen voor u hem weer in gebruik neemt. Op deze manier blijft hij schoner en voorkomt u dat het afval sneller schimmelt. Door na elke keer legen eerst wat oude kranten, stro of droge bladeren onderin de kliko te leggen, zorgt u ervoor dat eventueel vocht wordt opgenomen en de bodem niet zo vuil wordt. Af en toe een handje zaagsel absorbeert vocht en geurtjes ook. Gooi geen afval in de kliko dat erg nat is. Laat gemaaid gras bijvoorbeeld eerst drogen en laat vochtige etensresten in de gootsteen uitlekken. Zet de kliko daarnaast op een plek uit de zon of zorg met bijvoorbeeld een ombouw voor schaduw. Dan gaat de inhoud minder snel broeien of stinken. Om deze reden werkt het ook goed om iets tussen het deksel te plaatsen, zodat die niet helemaal sluit. Tenzij u veel last van vliegen en maden heeft, dan kunt u het deksel beter wel geheel sluiten. Laat de bak verder bij elke inzamelronde legen, ook als deze niet helemaal vol is.

Maden in de kliko bestrijden en voorkomen

Vooral de gft-container is een broedplek voor maden, de larven van vliegen. Ze hebben een razendsnelle levenscyclus en elke paar dagen ontwikkelen de maden zich tot vliegen, die vervolgens weer eitjes leggen waar nieuwe larven uit voortkomen. Aangezien containers wekelijks of minder vaak geleegd worden, krijgen ze de kans om zich enorm snel te vermeerderen. Met de volgende maatregelen kunt u de overlast indammen:

  • Verpak vlees, groente en andere etenswaren goed. Bijvoorbeeld in een krant of een biologisch afbreekbare zak. Dit is bij uitstek voedsel waar de maden (snel) van groeien.
  • Gooit u etensresten wel onverpakt in de container? Strooi hier dan wat zout overheen. Zout neemt het vocht uit de resten op, waardoor de omgeving voor vliegen minder aantrekkelijk wordt om eitjes in te leggen. Zeker niet teveel, want zout verstoort het composteerproces.
  • Leg een tak klimop of lavendel in de container. De maden hebben een hekel aan de geuren en gaan er zelfs dood aan.
  • Strooi een dun laagje zand op de bodem van de container. Hierin kunnen de maden zich niet goed voortbewegen.
  • Een panty of ander oud kledingstuk met mottenballen zorgt ervoor dat de meeste vliegen uw kliko overslaan. Zorg dat ze het groenafval niet raken en u ze er weer uithaalt voor de bak geleegd wordt, want mottenballen zijn niet goed voor gft-afval.
  • Maak de binnenkant van de bak na het legen schoon met schoonmaakazijn. De vliegen vinden de geur van azijn niet lekker en zullen hier minder snel op afkomen.

Reiniginsdienst

Wilt u niet zelf aan de slag, dan kunt u het schoonmaken van de kliko ook nog laten doen. In de meeste gemeenten zijn hiervoor reinigingsdiensten actief. Afhankelijk van de omstandigheden en het bedrijf kunt u dat na elke keer legen laten doen of bijvoorbeeld maandelijks of 1 keer per jaar. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Informeer hierover bij uw eigen gemeente.

(Bron: Radar, RTL Nieuws, Milieu Centraal, AD, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie