Zorgwekkende stijging van blindheid

Blindheid en oogproblemen gaan de komende jaren vaker voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Anglia Ruskin University in Groot-Brittannië. De wetenschappers voorspellen dat er in 2050 3 keer zoveel mensen last hebben van blindheid dan nu.

Resultaten

De resultaten zijn als volgt: Het aantal blinden tussen 1990 en 2015 is toegenomen van 30,6 miljoen naar 36 miljoen. Hiervan is 0,16 procent man en 0,23 procent vrouw. Het grootste aantal ervan woont in ontwikkelingslanden, Azië en Sub-Sahara-Afrika. Er is in diezelfde periode ook een stijging te zien van het aantal mensen met matige tot ernstige oogproblemen. Onder die categorie vallen onder andere staar, maculadegeneratie, glaucoom en retinopathie. In 1990 zijn er 160 miljoen mensen met deze problemen. Tegenwoordig zijn dit er 217 miljoen. De oorzaak hiervan is te herleiden tot de bevolkingsgroei en de hogere leeftijdsverwachting.

Toename

Als de behandeling van de blindheid en de oogproblemen niet verbeterd wordt, zal het aantal mensen met blindheid of verminderd zicht toenemen tot 115 miljoen mensen in 2050. Ook zullen er 588 miljoen mensen last hebben van matige tot ernstige oogproblemen.

Zorgwekkend

Volgens onderzoeker Rubert Bourne is de toename van blindheid zorgwekkend. ‘Nu het aantal mensen met een verminderd gezichtsvermogen snel toeneemt, moeten we in actie komen en onze huidige inspanning op het gebied van behandelingen op een wereldwijd, regionaal en landelijk niveau opschalen. Investeren in deze behandelingen heeft eerder grote voordelen, waaronder beter kwaliteit van leven, maar ook economische voordelen omdat mensen kunnen blijven werken’, aldus Bourne tegen de wetenschappelijke nieuwswebsite Scientias.

In Nederland zijn meer dan 350.000 mensen slechtziend of blind.

(Bron: Scientias, Nederlands Oogfonds, BBC)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Er zijn miljoenen mensen ziende blind. …