AED

Zorgverzekeraar vergoedt gebruik AED vanaf 2018

Vanaf 1 januari 2018 is de rekening voor het gebruik van een externe defibrillator, oftewel een AED, niet meer voor de eigenaar. Vanaf die datum betaalt de zorgverzekeraar van degene op wie de AED is gebruikt de kosten. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

Kosten voor eigen rekening

Iedereen in Nederland kan een AED kopen. Als het apparaat gebruikt wordt, moet de eigenaar de elektronen vervangen. De rekening hiervoor is meestal 150 euro. Deze mag de eigenaar doorschuiven naar degene op wie de AED is gebruikt. Dit gebeurt echter bijna nooit, omdat de eigenaar het slachtoffer vaak niet kent. Hij of zij weet dus simpelweg niet hoe deze persoon te bereiken is. Ook een opgelaten gevoel wordt vaak genoemd als reden voor het niet verhalen van de kosten

Zodoende blijft degene van wie het apparaat is zitten met de rekening. Dat moet veranderen, vindt minister Schippers. Zij heeft met de zorgverzekeringen afgesproken dat deze kosten vanaf januari 2018 vergoed worden.

AED’s in Nederland

In Nederland hangen op dit moment 100.000 AED’s die ingezet kunnen worden als iemand in het openbaar een hartstilstand krijgt. Als het apparaat binnen 6 minuten wordt ingezet, is de kans dat het slachtoffer overleeft 23 procent. Dit is in de jaren 90 slechts 9 procent. Externe defibrillator zijn idealiter verbonden aan een oproepsysteem dat burgerhulpverleners een seintje geeft als  het apparaat in gebruik is. Momenteel zijn er maar 10.000 externe defibrillators verbonden aan zo’n oproepsysteem.

(Bron: De Nederlandse Hartstichting, Tweede Kamer, Nu.nl)

Geef een antwoord