Duur 02:58
Gepubliceerd op 17 oktober 2016

Overleving na een hartstilstand is verdubbeld

De kansen op overleving bij een hartstilstand buiten een ziekenhuis, is de afgelopen decennia ruim verdubbeld. Dat blijkt uit het onderzoek Reanimatie in Nederland 2016, van de Hartstichting.

Overlevingskans hartstilstand

Niet eerder is de de omvang van hartstilstanden, reanimatie en overleving in Nederland zo volledig in kaart gebracht. Was in de jaren 90 de kans op overleving nog 9 procent, inmiddels is dit percentage gestegen tot gemiddeld 23 procent. Het toenemende aantal burgerhulpverleners en hun rol in de hulpverleningsketen hebben bijgedragen aan de overlevingskansen.

Burgerhulpverleners

Direct reanimeren door omstanders verdubbelt de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Ook de kwaliteit van leven na afloop is over het algemeen goed te noemen. Directeur Floris Italianer van de Hartstichting noemt de overlevingscijfers ‘uiterst bemoedigend’. Het werven van zogenoemde burgerhulpverleners is volgens hem heel belangrijk. “Toch zijn we er nog niet. We hebben nog 30.000 burgerhulpverleners nodig om slachtoffers van een hartstilstand binnen die cruciale 6 minuten hulp te kunnen bieden. Met name in de Randstad is de dekking nog onvoldoende. Daar blijven we ons voor inzetten.”

Reanimatie-app

Met de reanimatie-app van de Hartstichting kunnen burgerhulpverleners hun reanimatiekennis en vaardigheden up to dat houden. De app biedt oefeningen, instructievideo’s en informatie over nazorg. De app is overigens voor iedereen beschikbaar, maar niet bedoeld ter vervanging van reanimatiecursus.

Beschikbaarheid defibrillatoren

Tegelijk met het goede nieuws over de overlevingskansen komt het Rode Kruis met een bericht naar buiten dat het aantal beschikbare defibrillatoren (AED’s) schrikbarend is. De helft van het aantal AED’s is alleen op bepaalde tijden beschikbaar. Bij het Rode Kruis zijn op dit moment 26.807 AED’s bekend, terwijl er volgens de organisatie in heel Nederland tussen de 80.000 en 100.000 AED’s verkocht zijn. Vooral in de provincies Flevoland, Drenthe en Zeeland is er een groot te kort aan geregistreerde AED’s.

(Bron: ANP/Hartstichting)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer