ondergoed

Zo vaak zou u ondergoed moeten vervangen

Ondergoed dragen we elke dag, waardoor het op een gegeven moment toe is aan vervanging. Sommige mensen vinden het na een paar jaar pas tijd voor nieuwe exemplaren, maar de maximale houdbaarheidsdatum van ondergoed blijkt een stuk eerder al verstreken te zijn.

Intensief gebruik

Van alle kleding wordt ondergoed waarschijnlijk het zwaarst ‘belast’. U draagt het direct op uw huid en onder uw kleding, waardoor het te maken krijgt met veel wrijving. Ook wordt het meeste ondergoed na 1 draagbeurt gewassen.

Dit intensieve gebruik en gewas maakt dat ondergoed over het algemeen sneller slijt dan andere kleding en daarom ook eerder vervangen moet worden. Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is. Elastiek begint te lubberen, de vorm is niet meer wat het geweest is en misschien is er wel hier en daar een klein gaatje ontstaan. Zodra u dit ziet, is het tijd om ondergoed weg te gooien, hoe lekker het ook zit.

E.coli bacterie

Een extra motivatie om uw ondergoed na 1 jaar te vervangen is de hoeveelheid vuil dat erin achterblijft na het wassen. Volgens Charles Gerba, een Amerikaanse microbioloog, bevat een gemiddeld paar vies ondergoed eentiende gram e.coli bacterie. Dat zegt hij tegen de nieuwswebsite van de Amerikaanse tv-zender ABC.

Deze bacterie wordt ook wel de poepbacterie genoemd en komt onder andere voor in ontlasting. Deze e.coli bacterie gaat niet helemaal dood tijdens het wassen, waardoor ondergoed nooit meer zo schoon wordt als voor de eerste draagbeurt.

In principe is het helemaal niet schadelijk dat ondergoed niet helemaal vrij is van bacteriën als het uit de wasmachine, zegt microbioloog Philip Tierno tegen de Amerikaanse nieuwswebsite Huffington Post. “Dat is volkomen normaal.”

Meerdere keren dragen

Volgens Tierno is het nooit meer 100 procent schoon krijgen van ondergoed dus ook niet de hoofdreden dat u het na 1 jaar beter weg kan doen. Althans, niet als u uw ondergoed in de was doet na 1 keer dragen. De microbioloog zegt dat 2 keer dragen ook nog geen probleem moet zijn, maar wie ondergoed langer dan 2 dagen draagt en daarna pas in de wasmand gooit, kan mogelijk wel te maken krijgen met de negatieve gevolgen van het eigen gedrag en zal ondergoed dan ook eerder van de hand moeten doen.

Rectificatie:
In een eerdere versie van dit artikel staat dat er gemiddeld 10 gram e.coli-bacterie in gedragen en gewassen ondergoed achterblijft. Dit klopt niet. Het is eentiende gram.

(Bron ABC News, Huffington Post, Libelle)

Geef een reactie

Reacties (24)

    Heer Bommel says:

    Of en hoeveel E-coli na de wasbeurt nog in het ondergoed achterblijven, ligt natuurlijk in hoge mate aan bij welke temperatuur gewassen wordt. E-coli worden vernietigd vanaf 70 graden Celsius. Dus na een ‘kookwas’ zijn ze normaliter allemaal dood.

    Pebbles2 says:

    Wat een kolder, na 1 jaar ondergoed vervangen
    Als je schoon bent op je lichaam en de hygiëne in acht neemt, goede kwaliteit koopt dan hoeft echt na 1 jaar de boel niet in de afval
    Ook nu bestaan er nog mensen die oude onderbroeken gebruiken als poetslap
    Is dat dan vies?

      Passchier says:

      Sorry hoor, maar wat een onzin verhaal.
      Vind ik trouwens wel vaker in deze rubriek.
      Serieus advies vind ik wel fijn. Hoe komen jullie aan deze “onzin” berichten?

      Johanss says:

      Met Passchier eens …. is enkel maar bladvulling, als je dit soort onzin gaat plaatsen bewijs je dat je overbodig bent klaarblijkjelijk

    Eeuwigjong says:

    Belachelijk verhaal. Tekort aan onderwerpen in vakantie tijd? Straks krijgen we nog een “nationaal ondergoedplan”. Je doet kleding pas weg als het versleten is, niet na onzinnig kwasi wetenschappelijk gewauwel. Asjeblieft Max, verlaag je niet tot IQ nul niveau.

      Frans Hanssen says:

      Niet iedereen draagt nog het degelijke ondergoed zoals dat van opa zaliger dat (nagenoeg) in de kookwas ging. (Daarbij is het dan alsnog een aanslag op de elastiek).
      Het moderne ondergoed mag maar op 40 graden gewassen worden (maximaal) om krimp en verlies aan pasvorm of kleur te voorkomen.

    Marian K says:

    Ook ik sluit me aan bij de hiervoor genoemde opmerkingen. Ook het artikel dat jullie een tijd geleden publiceerden over het weggooien van water dat nog in de waterkoker zit met de argumenten daarbij sloegen nergens op. Juist in deze tijden van spaar- en duurzaamheid zijn dit artikelen die beter niet geplaatst kunnen worden.

      Frans Hanssen says:

      Niets is opgelegd, het staat u vrijmom het restant gekookt water in de waterketel opnieuw op te warmen en nogmaals te gebruiken. En nog eens, en nog eens misschien. Tijdens het kookproces verdampt water waarbij een aantal mineralen (dat in water zit) in de waterkoker achterblijft. Door het restant water niet weg te gooien stijgt de concentratie aan deze mineralen alsmaar verder, hetgeen schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
      Resterend kookwater in de gootsteen gooien desinfecteert de afvoer bovendien prima. Maar als u andere keuzes maakt: prima! Alleen …. doe het niet af als onzin als de onderbouwing u niet aanspreekt.

    AnnemieMH says:

    Ik was ondergoed altijd op 75 graden, nu dan zijn die bacteriën echt wel dood. Vreemd artikel.

    Sanny Klingler says:

    Nou jaaaa Heeft Max aandelen bij een bedrijf dat ondergoed maakt of zo? Jullie tips zijn meestal wel handig maar dit is ver afgedwaald van het woord handig, ONZIN! Ik draag het door tot het moment er is dat het niet meer ‘schoon en heel’ te houden is. Dát leerde mijn moeder me al en zij had het weer van… ja, raad eens..?

    B.Harmsen says:

    In mijn jonge jaren werd het ondergoed echt wel iets langer dan 2 dagen gedragen en heb er geen nadelige klachten aan over gehouden en is mijn ondergoed aan vervanging toe door slijtage dan neem ik het mee op vakantie en gooi het na een dag dragen daar weg, scheelt in de vuile was in de koffer op de terugreis en is de reis wat langer dan ook nog tijdens de reis laten wassen en dan pas weggooien. Doe ik trouwens ook met andere kleding.

    waarom says:

    Wat een onzin. Ieder doet het op zijn eigen manier. Katoen is een ander verhaal dan kunststof. Katoenen onderbroekjes krimpen bij te hete was, maar ook in de wasdroger.
    Over water in de waterkoker. Je moet niet meer water in de waterkoker doen dan je nodig hebt. Voor 1 kop thee heb je al gauw voldoende. Het laatste kleine restje gooi je dan op de afwasborstel of je spoelt er een mes mee af.

    1Zonnebloem says:

    Volkomen onzin natuurlijk!
    Als ondergoed niet versleten is, gooi je het niet weg!
    En als het elastiek versleten is, is het gemakkelijk te vervangen.

    profiel-verwijderd says:

    Apart verhaal. 10 gram e-coli bacterie aangetroffen door de onderzoeker? Dan was het wc-papier zeker op na het wc bezoek.
    Ik zet dit maar onder de noemer “komkommertijd”.

    Henny Vink says:

    Het ligt toch ook aan het aantal onderbroeken dat je hebt. Als je er maar 5 hebt of 7 of 21 is het toch een ander verhaal? Geeft geen goede informatie op deze manier, dit verhaal

    Jeanna says:

    Onderbroekenlol!!

    pk49 says:

    voor de gebruikelijke volk die alles weer als “onzin”en “kolder” bestempelen : het is wetenschappelijk onderbouwd, lees het artikel eerst goed door, voor uit te barsten in nonsens. Bovendien : er is genoeg info op internet te vinden over hygiëne en aanverwante zaken.

    Guillaume says:

    Dubbel toiletpapiertje tussen je billen na jezelf ontlast en schoongemaakt te hebben, probleem opgelost, de onderbroek kan levenslang mee.

    dkolstee says:

    Ben het helemaal eens met de meeste reacties boven vermeld. Heeft de betreffende onderzoeken wel door hoeveel 10 gram E-coli eigenlijk is. Je broek zakt er van af als je 5 keer geweest bent.
    Ga zo door met dit soort nonsens artikelen. Dat geeft me dan een goede reden om definitief afscheid te nemen van Max.

      Sanspareille says:

      Hier heb oorspronkelijke, tien jaar oude artikel dat de webredacteur geplagieerd, ingekort en verhaspeld heeft abcnews.go.com/Health/Wellness/washing-machines-loaded-bacteria-dirty-clothes/story?id=10751420.
      Natuurlijk geen 10 gram e.coli maar ‘ a tenth of a gram’ aan poepresten. En dit wordt dan allemaal betaald uit publieke middelen. Max meent zeker dat haar doelgroep collectief dement is.

    Jan Coenraats says:

    Komkomertijd bij Max??

    Sanspareille says:

    Afgezien van de stompzinnige en lui geformuleerde inhoud(‘ de poepbacterie komt o.a. voor in ontlasting ‘ , jóh ) en argumentatie is eea ook nog belabberd geschreven. Lukt het Max nou echt niet om webredacteuren aan te nemen die een normale zin kunnen maken? Vergeten woorden (‘ iedereen die ondergoed draagt weet dat zo is’ ) anglicismen ( ‘ gemiddeld paar ondergoed’) en kleutertaal ( ‘ gewas’ zijn planten), het is bijna knap om zoveel fouten in zo’n kort onnozel stukje te maken.

      Sanspareille says:

      Overigens vanwege de mij bijzonder boud lijkende bewering van ‘ tien gram e.coli per onderbroek ‘ ( dan zou de onderbroek twee keer het eigen gewicht hebben niet eens aan poepresten maar aan e.coli bacteriën!) maar even het origineel opgezocht. Het hele stukje blijkt n ingekort plagiaat van dit stukje abcnews.go.com/Health/Wellness/washing-machines-loaded-bacteria-dirty-clothes/story?id=10751420 uit nota bene 2010. Alleen daar geen 10 gram ecoli , maar ” a tenth of a gram” ( 100 mg ) poep ( niet e.coli) . En dat wordt dan betaald vanuit de publieke middelen zeg.

    DOORNROOSJE says:

    Wat een flauwekul verhaal zeg! Straks hebben we ook allemaal Covid-19 in onze onderbroeken! LOL