slechte adem

Zo gaat u onfrisse adem in uw mondkapje tegen

Net gegeten en daarna direct een mondkapje op, omdat u even naar de winkel gaat of met de trein moet reizen? Dan is de kans groot dat u uw maaltijd in uw mondkapje terug kunt ruiken. Dat is natuurlijk niet zo fris, maar gelukkig zijn er manieren om vervelende geurtjes in uw mondkapje tegen te gaan. 

Geconfronteerd met eigen adem

Op het moment dat u een mondkapje opzet wordt u veel sneller geconfronteerd met uw eigen adem, deze ademt u namelijk uit in het mondkapje waarin ook uw neus zit. Omdat een mondkapje buitenshuis op steeds meer plekken gedragen moet worden, krijgen steeds meer mensen hier last van. Maar wat kunt u hier eigenlijk aan doen?

Slechte adem in de ochtend

Iedereen heeft weleens last van een slechte adem, zeker in de ochtend. Dit komt namelijk doordat er ’s nachts minder speeksel wordt aangemaakt, waardoor bacteriën de kans krijgen om meer stinkende stoffen te produceren. Overdag wordt er daarentegen wel veel speeksel aangemaakt, deze speekselproductie activeert u elke ochtend door wat te eten of door uw tanden te poetsen.

2 soorten slechte adem

Maar een slechte adem kan ook ergens anders vandaan komen, er bestaan namelijk 2 verschillende soorten slechte adem: intra-orale halitose en extra-orale halitose. “Bij intra-orale halitose komt de geur uit de mond, bij extra-orale halitose komt de geur uit de neus, keel, maag of longen. Dat laatste is het geval als u knoflook, uien of scherpe kruiden heeft gegeten. Die geuren komen door de maag en darmen via het bloed in de longen terecht, waardoor uw adem zowel door de neus als mond gaat stinken. Dat is ook het geval bij bijvoorbeeld roken en alcohol”, legt Edwin Winkel, halitoloog bij Kliniek voor de Parodontologie in Amsterdam uit aan nieuwswebsite Nu.nl.

Vergeet de tong niet

De slechte adem die in de mond zelf ontstaat, heeft vaak een slechte mondhygiëne als oorzaak. Denk daarbij niet alleen aan de tanden en het tandvlees, maar ook aan de tong. Het schoonmaken van de tong wordt namelijk nog wel eens vergeten, maar ook dit kan een stinkende adem veroorzaken. Winkel: “We poetsen, we stoken, maar de tong schoonhouden zijn we een beetje vergeten. Daardoor ontstaat er een soort coating op de tong.” Als deze coating vervolgens in aanraking komt met zuivel vormen de bacteriën op de tong allerlei gassen die gaan stinken. “De oplossing is niet om geen zuivel meer te eten of drinken, maar om het probleem aan te pakken door uw tong iedere dag te schrapen.”

Het schrapen van uw tong doet u met een zogenoemde tongschraper, deze kunt u bijvoorbeeld kopen bij de drogist.

Knoflook zorgt voor stinkadem

Ook bepaalde producten kunnen zorgen voor een slechte adem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knoflook en sterke kruiden. Heeft u vaak een mondkapje op? Dan kunt u ervoor kiezen om deze producten te mijden. Heeft u snel last van oprispingen? Pas dan op met producten zoals pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, vruchtensap en sterke thee. Deze producten zorgen er namelijk voor dat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm verslapt, waardoor de zure maaginhoud gemakkelijker kan terugstromen. En dat wilt u natuurlijk voorkomen, zeker wanneer u een mondkapje draagt.

(Bron: Nu.nl, Maag Lever Darm Stichting)

Geef een reactie

Reactie

    nurse53 says:

    Dat is het voordeel van een mondkapje. Nu ruiken de mensen die dus echt een slechte adem hebben hun eigen adem. Dit tgv het dragen van een mondkapje. En dus heeft een ander er geen last van. Misschien kunnen ze van de gelegenheid gebruik maken en er gelijk eens wat aan gaan doen. Want vaak als het nooit gezegd wordt hebben mensen er geen erg in. Dat is dan weer het voordeel van het dragen van een mondkapje.