Radboud

Ziekenhuizen zijn klaar voor de griep

Gesnotter en gekuch, het is nu al aan de orde van de dag. Ondanks de mooie zomer laat de griep dit jaar al vroeg van zich horen. Om beter voorbereid te zijn op een griepuitbraak, nemen verschillende ziekenhuizen maatregelen. Ze willen voorkomen dat er ten tijde van een griepgolf geen bed meer te vergeven is. In Nijmegen,  Arnhem, Tiel en Ede zijn de ziekenhuizen er klaar voor. Dat blijkt uit een rondgang van De Gelderlander langs ziekenhuizen. 

Opnamestop

De griepgolf van 2017 die een lang uitloop naar 2018 heeft, zorgt op het hoogtepunt voor de nodige problemen in de ziekenhuizen. Geen bed is er meer beschikbaar en er is onvoldoende personeel om de patiënten te verzorgen. De drukte leidt op de Spoedeisende Hulp (SEH) van verschillende ziekenhuizen tot een opnamestop. Het zijn vooral ouderen en kleine kinderen die met griepklachten op de  SEH’s terechtkomen.

Extra personeel en extra bedden

Het Radboudumc, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (beide in Nijmegen) en ziekenhuis Rijnstate in Arnhem raken begin 2018 nog overvol tijdens de griepgolf. Om herhaling te voorkomen wordt in Arnhem extra personeel en bedden ingezet. Naast deze maatregelen beoordeelt een speciaal team dagelijks de situatie in het ziekenhuis en wat er de komende tijd nog staat te gebeuren. Op deze manier hoop Rijnstate beter te anticiperen op de drukt. Zo kan mogelijk extra personeel aangetrokken worden of in uiterste gevallen kunnen operaties die te plannen zijn uitgesteld worden.

Drukte opvangen

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen bekijkt hoe intern mensen vrijgemaakt kunnen worden om grote drukte tijdens de griepgolf op te vangen. Samen met verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties wordt bekeken wat er nodig is om mensen die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, gelijk door te laten stromen naar een andere opvangplek.

Griepprik

Om een herhaling van voorgaande jaren te voorkomen waarbij ook het personeel getroffen werd door de griep, worden zij nu aangespoord om de griepprik te halen. Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede verstrekken de griepprik nu al kosteloos onder het personeel. Andere ziekenhuizen wachten de melding van het RIVM dat er een griepgolf op komst is af. Veel ziekenhuizen hebben inmiddels vaste protocollen bij een griepgolf.

(Bron: AD)

Geef een reactie