Koolmonoxide CO-vrij-certificaat

Zelf klussen aan kachel of cv-ketel mag niet meer: schakel een bedrijf met CO-vrij-certificaat in

Heeft uw kachel, geiser, cv-ketel of een andere gasverbrandingsinstallatie thuis onderhoud nodig? Let er dan op dat u hiervoor een bedrijf met een CO-vrij-certificaat inschakelt. Vanaf 1 april 2023 is het namelijk verboden om dit zelf te doen of om een niet-erkend bedrijf te benaderen. Dit heeft te maken met de overheidscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’, om het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging terug te dringen. Wat betekent dit voor u?

Stop CO-vergiftiging

De voorlichtingscampagne ‘Stop Co-vergiftiging’ is een samenwerking van de brandweer, het ministerie voor Binnenlandse Zaken en de Brandwondenstichting. Deze campagne moet burgers attent maken op het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. Het gas koolmonoxide (CO) kan ongemerkt uw woning binnendringen. Vaak is dit het gevolg van een slecht aangesloten of onderhouden gasverbrandingsinstallatie. Jaarlijks overlijden 10 à 20 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en belanden er ruim 200 in het ziekenhuis.

gaslek
Lees ook: Wat moet u wel en niet doen bij een gaslek thuis?

CO-vrij-certificaat vanaf 1 april 2023 verplicht

Vanaf 1 april 2023 is het wettelijk CO-stelsel van kracht. Het betekent dat alleen bedrijven met een CO-vrij-certificaat aan gasverbrandingsinstallaties mogen werken. Welke installatiebedrijven in het bezit zijn van zo’n certificaat, kunt u in dit openbare register met gecertificeerde bedrijven opzoeken. In totaal zijn er ongeveer 3.500 van dit soort bedrijven in Nederland, maar die hebben dus niet allemaal zo’n CO-vrij-certificaat. Als er een monteur aan huis komt, moet deze met legitimatie kunnen bewijzen dat hij of zij voor een gecertificeerd bedrijf werkt. Hieronder ziet u hoe u het officiële CO-vrij-logo kunt herkennen. Meer informatie vindt u via CO-Wijzer, een initiatief van de brandweer, de Nederlandse Brandwondenstichting en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wat gebeurt er als u deze regels overtreedt?

Hoe handig u ook bent, het is niet de bedoeling dat u zonder CO-vrij-certificaat zelf aan een gasverbrandingsinstallatie gaat klussen. Dit is volgens het wettelijk CO-stelsel zelfs strafbaar. Als u een niet-erkend installatiebedrijf inschakelt, riskeert u ook een boete. De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) bepaalt welke installatiebedrijven wel en niet gecertificeerd zijn. Deze organisatie houdt ook toezicht op de zogeheten Certificerende Instellingen (CI’s). Zij zien op hun beurt toe op de werkzaamheden van de installateurs. Dat doen ze via steekproeven, door af en toe installatiewerkzaamheden aan huis bij te wonen. En wie controleert of u wel of niet een erkend bedrijf inschakelt? “Dan valt dit onder het toezichtsbereik van de gemeente”, laat een woordvoerder van de TloKB weten aan MAX Vandaag. De gemeente bepaalt ook hoe hoog een eventuele boete uitvalt.

inductie
Lees ook: Overschakelen van gas op inductie? Houd hier dan rekening mee

Wat kunt u zelf doen om koolmonoxidevergiftiging tegen te gaan?

Een koolmonoxidemelder kan u waarschuwen voor een teveel aan CO in uw woning. In dit artikel over koolmonoxidemelders kunt u meer lezen over hoe deze melders werken. Het is overigens niet verplicht om er een in uw woning te hebben, zoals met rookmelders wel het geval is. Zorg daarnaast voor een goede ventilatie in uw woning. En laat uw cv-ketel, gaskachel en/of andere gasverbrandingsinstallaties regelmatig controleren door een erkende installateur. Wees daarnaast voorzichtig met zogeheten CO-bronnen. Gebruik uw barbecue alleen in de buitenlucht en zorg voor ventilatie als u rookt, een kaars aansteekt of kookt op een gasfornuis.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Co-wijzer.nl, InstallQ, Warmte365, GGD Leefomgeving, TloKB. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Henk Noordhoff says:

  En hoe gaan de gemeentes dit controleren?
  Er zijn lang niet genoeg installateurs met een certificaat.
  Weer een regeling die gedoemd is te mislukken

  Henk Noordhoff says:

  En hoe willen de gemeentes dit controleren??
  Er zijn helemaal geen installateurs laat staan genoeg installateurs met een certificaat.
  Dit is weer een regeling gedoemd om te mislukken

  nicotestit says:

  Gelukkig heeft de openhaard olie en pellet kachel dit risico niet

  Riny6 says:

  ik kan nu al geen cv monteur aankomen, maar gelukkig heb ik een cv ketel uit 1998,een keer het stof eruit en hij kan er weer een jaar tegen