Oefenbaan Zeewolde

Zeewolde krijgt oefenbaan voor ouderen die slecht ter been zijn

Als eerste gemeente in Nederland krijgt Zeewolde een beweegpark. In het park kunnen rolstoelgebruikers, gebruikers van een rollator en ouderen die slecht ter been zijn terecht om te oefenen. Ze kunnen oefenen op een heuptwister, in een evenwichtsstraat en op een wankelweg. Ook ouderen die de gewone fiets voor een elektrische inruilen, kunnen in het beweegpark terecht om te oefenen. 

Angst

Het idee ontstaat bij Erik Wallenberg (62) doordat hij zelf rolstoel afhankelijk is. “Ik merkte dat er nergens rolstoeltrainingen zijn en dat ik soms vast kwam te zitten of dreigde om te vallen.” Erik houdt vol en leert zichzelf hoe om te gaan met obstakels en zich voort te bewegen in de rolstoel. Maar niet iedereen is zo volhardend. Veel ouderen durven niet en blijven daardoor noodgedwongen thuis. Ze bewegen daardoor te weinig, terwijl juist die beweging en oefeningen hen over hun angst heen kan helpen. Dat geldt ook voor mensen die lopen met een rollator of slecht ter been zijn.

Oefenen

Het beweegpark biedt diverse hindernissen die in het dagelijks leven voorkomen. Stoepranden, klinkers, zand, trappen, wildroosters, kunstgras, grint en goten, alles komt aan bod. Op een speciaal parcours kunnen rolstoelgebruikers, gebruikers van een rollator en mensen die slecht ter been zijn oefenen. Ook voor mensen met een elektrische fiets die iets zekerder willen worden is er ruimte om te oefenen.

Ook ruimte voor een praatje

De gemeenteraad van Zeewolde is enthousiast en vraagt Wallenberg een parcours uit te denken. In samenwerking met deskundigen en bedrijven is er een ontwerp gemaakt. Het park moet 35 bij 24 meter worden. En naast een ruimte om te oefenen is er ook ruimte om te zitten, uit te rusten en een praatje te maken. De banken zijn speciaal ontworpen voor ouderen. Het park is bedoeld voor gebruikers uit de wijde regio en is gratis toegankelijk. De gemeenteraad moet het park nog goedkeuren, maar als het aan Erik Wallenberg ligt, kan er in de zomer van 2018 als gebruik worden gemaakt van het beweegpark.

(Bron: AD)

Geef een antwoord

Reacties (2)

 1. Ans41 says:

  Goedemorgen,
  Een paar driewielfietsen om mee te oefenen zou misschien een goed idee zijn. Er zijn ouderen die nog prima kunnen fietsen, maar met het evenwicht wat moeite hebben en een steuntje kunnen gebruiken. Ze belanden dan niet meteen in een scootmobiel en blijven zo wat langer in beweging.
  Groet van
  Ans Konst

 2. ineke18 says:

  Hier in Rotterdam staat ook zoiets. Het staat op een veldje, precies naast de huisarts. Het is een half jaar geleden geopend. Ook staat er een bankje bi waar je samen nog kunt door praten over wat e allemaal gedaan hebt. Mooi idee.