implantaten

We zorgen niet goed voor onze implantaten

Kronen, bruggen en kunstgebitten stevig vast op het kaakbot; implantaten. Het lijkt een ideale oplossing, want ze laten zelden los. In Nederland hebben ruim 1,5 miljoen mensen een implantaat in hun mond. Maar de Amsterdamse tandarts Gordon van der Avoort waarschuwt dat we niet goed voor onze implantaten zorgen. En slechte verzorging kan ernstige gevolgen hebben. Zo meldt de NRC. 

Gezondheidsproblemen

Volgens Van der Avoort heeft 43 procent van de mensen met implantaten last van een min of meer ernstige bacteriële tandvleesontsteking, zogeheten perimucositis. Een kwart van de implantaatdragers heeft een veel groter probleem. Zij hebben last van de veel schadelijkere infectie peri-implantitis. Hierbij kan het kaakbot om het implantaat ernstig worden aangetast. Deze infectie is lastig te genezen en het risico is groot dat het implantaat en tandheelkundige constructie verloren gaan. Daarnaast kunnen de ontstekingen in de mond gezondheidsproblemen veroorzaken.

Implantaattoeristen

Het in laten zetten van implantaten is in Nederland een redelijk kostbare zaak. Om die reden nemen steeds meer mensen hun toevlucht naar landen als Hongarije, Turkije of Thailand. Steeds vaker verschijnen deze mensen met enorme klachten in de stoel van Nederlandse tandartsen. In wordt voor de kunstwortels nagenoeg zuiver titanium of titaniumlegering gebruikt. Maar in het buitenland bestaan er talloze andere soorten die worden gebruikt. Belandt de patiënt in de stoel van de Nederlandse tandarts, dan is het moeilijk te achterhalen welk materiaal er is gebruikt waardoor het moeilijk is om tot behandeling over te gaan.

Preventie

Overweegt u een implantaat? Overleg dan eerst goed met de tandarts of het echt nodig is en er niet een andere oplossing mogelijk is. Want het lijkt een ideale oplossing, maar in sommige gevallen kan het niet goed uitpakken. Van der Avoort adviseert mensen met implantaten om de mond regelmatig te laten controleren. “Het liefst met behulp van röntgenfoto’s en een mondonderzoek. Wacht niet tot er klachten zijn.”

Het goed reinigen van het gebit is essentieel. In de mond bevinden zich talloze bacteriën. Die gaan in de vorm van tandplak op en rond onze tanden en kiezen zitten. Dagelijkse reiniging verwijdert de tandplak. Een ander belangrijk risico op complicaties bij implantaten is roken. Roken tast het tandvlees ernstig aan. En dat heeft weer consequenties voor het tandvlees en de implantaten. Voor mensen met diabetes is het raadzaam om eerst te overleggen met de tandarts of implantaten voor hen de oplossing is.

(Bron: NRC)

Geef een reactie

Reacties (2)

  oosterwijck says:

  Ik wil nooit aan implantaten beginnen, omdat een implantaat een blijvende open wond is, waarbij het bot in direct contact met het uitwendige van het lichaam is. Dat is vragen om moeilijkheden, zoals afstoten van het implantaat en ontsteking van het (kaak)bot. Deze ontstekingen kunnen leiden tot hartfalen met de dood als gevolg. En volgt niet de dood, door hartfalen, dan nog krijg je andere, ernstige gezondheidsklachten. Jou tandarts, zit daar niet mee, voor hem is dat de ver van mijn bed show. Hij heeft een technische klus afgeleverd en zijn bankrekening (goed) aangevuld. En als je bovengenoemde problemen niet krijgt, blijven de problemen van bacteriele infecties in de mond. De beste remedie is: spoelen met bakkerssoda en/of waterstofperoxide. Je doodt hiermee niet alleen schadelijke bacterien, maar ook nuttige bacterien. Het blijft behelpen. Ik kan maar één goed advies geven: “Begin niet aan implantaten”.

  Nog even een opmerking over buitenlandse tandartsen: Ikzelf heb (vijf jaar geleden) 10 kronen laten plaatsen bij een tandarts in Armenie. Daarvoor kregen alle tanden een wortelkanaal behandeling en de overige tanden werden perfect onderhouden. Perfect vakwerk geleverd, zonder problemen, voor een schijntje van de prijs hier. Ik had in Nederland prijs opgevraagd en het zou me € 8000 gaan kosten. In Armenie betaalde ik €1200 inclusies 5 jaar garantie. Voor de reis betaalde ik €450 en 3 weken verblijf kostte nog eens €450. Ik heb een prachtige vakantie gehad. En de tandarts (een jonge vrouw) mee uit eten genomen, als test voor haar geleverd werk. Bij een later bezoek aan een tandarts in Nederland en in Belgie, heb ik geinformeerd naar hun beoordeling. De Nederlandse tandarts was niet zo te spreken, zonder aan te geven wat niet goed was en de Belgische was zeer enthousiast over de kwaliteit van de geleverde dienst.

   Maths says:

   Wat een doemscenario wordt hier door U geschetst. Open wond? Een wond bloedt en is niet dicht. Onzin dus. Implantaten staan in verbinding met het uitwendige van het lichaam? Dan zouden tanden en kiezen met hun wortels dat toch ook zijn? Ik heb twee implantaten boven en het is prachtig geworden. Vrijwel geen pijn gehad en ik had geen pijnstillers nodig. Vorige week weer twee implantaten gekregen, nu linksonder, en weer geen pijnstillers nodig gehad. Ik ga ervan uit dat het allemaal net zo voorspoedig gaat als vorige keer en dat de kronen net zo mooi worden. En wat een raar beeld wordt er door U geschetst van implantologen. Mijn implantoloog is zéér menselijk begaan met mijn persoon. Die doet er alles aan om een zo mooi mogelijk resultaat te bereiken met zo min mogelijk pijn. Een kunstgebit of een brug of een plaatje vereisen ook een zorgvuldige mondhygiëne. Daar ontbreekt het bij veel mensen aan.