implantaten

Ondermaatse controle op implantaten brengt patiënten in gevaar

Medische implantaten die ervoor moeten zorgen dat een bepaalde kwaal verholpen wordt, veroorzaken soms juist gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van het tv-programma Radar, dagblad Trouw en het internationale onderzoeksbureau International Consortium of Investigative Journalists. Volgens het onderzoek worden de implantaten onvoldoende gecontroleerd, waardoor er ondeugdelijke exemplaren op de markt komen die een groot gevaar kunnen vormen voor de gezondheid van patiënten.

Lage standaarden

Farmaceuten die een nieuw medicijn willen introduceren, moeten een lange adem hebben. Medicamenten worden uitvoerig getest voordat zij in productie worden genomen, want geen enkele producent wil het op zijn of haar geweten hebben dat het medicijn de gezondheidsproblemen van de patiënt juist verergert. Voor medische implantaten, die ook serieuze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken als zij niet goed werken, ontbreekt een dergelijk controlesysteem. Producenten van medische hulpmiddelen kunnen deze vrij snel op de markt krijgen, doordat de wereldwijde standaarden laag zijn. “Niet alleen hoeft het implantaat maar in weinig mensen getest te worden, ook de tijd dat de patiënt gevolgd wordt is vaak kort”, schrijft Radar op haar website in een artikel over het onderzoek.

Gebrekkige controle

Ook als het implantaat eenmaal op de markt is gekomen, wordt er weinig gecontroleerd. Er wordt onvoldoende bijgehouden wat de werking en de bijwerkingen zijn, waardoor het soms erg lang duurt voordat duidelijk wordt dat bepaalde apparaten niet goed werken. Daardoor komen levens in gevaar en overlijden er zelfs mensen.

Ontoegankelijke informatie

Overheden doen volgens het onderzoek weinig om dit gebrekkige controlesysteem te verbeteren. Daarnaast wordt informatie over ondeugdelijke implantaten vaak niet openbaar gemaakt, waardoor het voor patiënten en artsen moeilijk is om  te achterhalen  welke implantaten niet goed werken.

Heeft u een ondeugdelijk implantaat?

De onderzoekers die meegewerkt hebben aan het onderzoek, hebben geprobeerd om deze informatie wél boven water te krijgen. Dit is gedeeltelijk gelukt. In het onderzoeksdocument is een zoekfunctie opgenomen die mensen met een implantaat in staat stelt om te zoeken of het implantaat dat zij hebben ‘slecht’ is. Op de website van Radar staat hoe u deze zoekfunctie goed gebruikt.

Als blijkt dat u een implantaat van twijfelachtige kwaliteit heeft, wordt gearriveerd om contact op te nemen met uw arts.

(Bron: Trouw, Radar)

Geef een reactie

Reacties (2)

  oosterwijck says:

  Oud nieuws. Er is in 25 jaar nog niets veranderd (verbeterd)

  Snipsnap says:

  Ik en mijn ICD doen het prima!!
  De controle is in hele goede handen.
  Dus ik laat me niet bang maken door deze berichten.