implantaat

Nieuw meldpunt voor bijwerkingen implantaten

Gezondheidsklachten die veroorzaakt worden door implantaten: het komt regelmatig voor. Daarom heeft het Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten geopend. Iedereen die denkt dat zijn of haar gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door een implantaat kan hier terecht.

Aanleiding

Het RIVM heeft het meldpunt in het leven geroepen om slechte implantaten sneller op te sporen, zodat zij van de markt gehaald kunnen worden. Aanleiding voor de oprichting is het schandaal rond de borstimplantaten van de Franse producent Poly Implant Prothèse. In 2012 komt dit bedrijf in opspraak omdat de producten die zij produceren snel scheuren en lekken, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Niet alleen borstimplantaten

Het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten is overigens niet alleen maar bedoeld voor klachten over borstimplantaten. Kunstheupen, kunstknieën of pacemakers zijn bijvoorbeeld ook implantaten waarover melding gemaakt kan worden.

Zo werkt het

Uw melding kunt u doen via een speciale site van het RIVM. Het is ook mogelijk om dit voor een ander te doen. Vervolgens wordt uw inzending geanalyseerd door het Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten. Als blijkt dat het nodig is, wordt er verder onderzoek gedaan naar de implantaat.

Het meldpunt is overigens niet alleen voor mensen met een implantaat, maar ook voor artsen die twijfelen aan de kwaliteit van de hulpmiddelen.

(Bron: RIVM, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Ik hoor niets over tand implantaten in de kaken? …