smog

Waarschuwing RIVM voor smog door fijnstof

Pas de komende dagen op met lichamelijke inspanningen. Gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt namelijk voor smog door fijnstof, met de hoogste concentraties in de Randstad en het zuiden van het land.

Concentraties fijnstof lopen op

Op vrijdag 12 januari 2018 is de luchtkwaliteit ‘onvoldoende’ en lokaal mogelijk ‘slecht’, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het fijnstof verspreidt zich door het rustige weer nauwelijks, waardoor de concentraties langzaam oplopen. Naar verwachting zullen de concentraties in het weekeinde wel weer dalen, maar kan de luchtkwaliteit lokaal nog ‘onvoldoende’ zijn. Op luchtmeetnet.nl ziet u de actuele omstandigheden.

Ademhalingsproblemen

Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot ademhalingsproblemen, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen en hoesten. Mensen die last hebben van de ongunstige weersomstandigheden kunnen zware lichamelijke inspanning maar beter vermijden.

Update

De luchtverontreiniging vrijdag is minder heftig dan verwacht. Het RIVM meldt vrijdagmiddag dat het smogniveau waarop mensen moeten worden gewaarschuwd niet wordt gehaald. De fijnstofconcentraties zijn weliswaar gestegen en de luchtkwaliteit is hierdoor matig, maar er wordt geen verdere stijging verwacht, aldus het instituut. Mensen die gevoelig zijn voor smog krijgen wel nog het advies om lichamelijke inspanning te verminderen

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Daily says:

  Gelukkig is de fijnstof minder erg dan verwacht al plaats ik daar een vraagteken bij. Het was toch erg genoeg met mijn astma. Vanmorgen ging ik boodschappen doen – ga dan vroeg zodat de fijnstof nog niet zo heel erg is – en moest eerst door een hal vol met tabaksrook van mijn buurman en daarna de “frisse” buitenlucht in. Kan u verzekeren dat ik behoorlijk piepte en hoestte. Tot overmaat van ramp kom je aan bij de supermarkt staat er een straatkrantverkoper vlak voor de deur te roken. Heel fijn hoor, doet mijn longen echt goed. Moet nu weer extra puffen en dat mede omdat anderen hun verslaving niet kunnen stoppen of het binnenshuis houden. Ik weet dat je niets van rokers mag zeggen want dan staan ze meteen op hun achterste benen. Ook de overheid die niet ingrijpt met de luchtvervuiling van vliegtuigen enzovoort zijn mede schuldig aan de toenemende longklachten. Hoezo de zorgkosten zijn zo duur?

  oosterwijck says:

  De zorgkosten voor Astma en COPD patienten wordt extra duur gemaakt, omdat inhalers zoals Symbicort, in Nederland 4x duurder zijn als in de omringende landen. Zo verdient de Nederlandse Staat (lees VVD graajers) aan het uitblijven van een schoner milieu. Eigenlijk zouden medicijnen voor longpatiënten gratis verstrekt moeten worden, omdat de Staat der Nederlanden te weinig doet aan een oplossing voor de luchtvervuiling.

  Ikzelf, longpatiënt, koop Symbicort in blisterverpakking in Belgie en betaal daar een kwart van de prijs die dit medicijn in Nederland kost. Ik betaal in Belgie, €14 voor één inhaler, die in Nederland €60 kost. Een Belg betaald €6.50 voor dit medicijn omdat het ziekenfonds ook nog een deel vergoed.

  Het wordt tijd dat het longfonds massaal protesteert tegen dit gigantisch prijsverschil.