Duur 04:18
Gepubliceerd op 13 september 2016

Astma

Zuivere lucht en een bosrijke omgeving. Vaak voelt het alsof ademhalen in zo’n omgeving een stuk beter gaat, ook voor mensen met astma. Maar niets is minder waar. Want pollen, kou, mist en vochtige lucht kunnen zelfs een astma-aanval uitlokken.

Chronische ontsteking

Astma is een chronische ontsteking van de longen. De longen vertonen altijd kleine ontstekingen en reageren erg gevoelig op prikkels. Bij een astma-aanval zwellen de slijmvliezen in de neus, keel en longen op en gaan dan meer vocht en slijm produceren dan normaal. De spiertjes die om de luchtwegen zitten raken verkrampt en trekken samen. Daardoor worden de luchtwegen smaller en gaat het in- en uitademen minder goed. Gevolg: de longen raken overvol met lucht. Een piepende ademhaling, hoesten en benauwdheid zijn enkele symptomen.

Luchtwegen

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Normaal zijn de luchtwegen wijd genoeg om gemakkelijk in en uit te ademen. Bij astma zijn de luchtwegen van tijd tot tijd vernauwd. Er kan minder lucht doorheen, het ademen gaat moeilijker en men wordt benauwd. De vernauwing van de luchtwegen komt doordat ze overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Als reactie op de prikkels trekken de spiertjes rond de luchtwegen samen. Het slijmvlies langs de binnenkant van de luchtwegen raakt ontstoken: het zwelt op en produceert meer slijm. Daardoor worden de luchtwegen nauwer. Bij astma kan men last hebben van benauwdheid, een piepende ademhaling, wekenlang hoesten (vooral ’s nachts), vermoeidheid en een minder goede conditie waardoor sporten zwaarder is dan voorheen.

Verschillende vormen

Astma kent verschillende vormen. De allergische astma. Dan reageert u op stoffen waar u allergisch voor bent zoals stuifmeel, huisstofmijt of bepaalde voedingsstoffen. Mensen met allergieën hebben meer kans op het ontwikkelen van astma. Dan is er ook de niet-allergische astma. Hierbij is er een reactie op niet-allergische prikkels zoals rook, uitlaatgassen, parfum of kou en mist. Het vaststellen waarom de longen geïrriteerd raken, is niet eenvoudig vast te stellen. Want een astma-aanval ontstaat pas een half uur tot zelfs wel 24 uur nadat de slijmvliezen zijn geprikkeld. Sommige mensen lijden aan inspanningsastma bij bijvoorbeeld sporten of andere fysieke inspanningen. En dan is er nog de vorm ernstige astma. Bij deze vorm helpen medicijnen niet goed en moeten patiënten regelmatig op worden genomen in het ziekenhuis. Jaarlijks overlijden er zo’n 100 mensen aan.

Virussen

Er zijn vele luchtwegvirussen en er bestaat alleen maar tegen het influenza virus een vaccin. Over allergisch astma en ons afweersysteem is al veel bekend. Zo weten we dat kinderen die opgroeien op een boerderij en als baby al in de stallen komen, bijna nooit allergisch astma krijgen. Ook kinderen die in tropische gebieden wonen, krijgen nauwelijks allergisch astma. Het idee is dan ook: als men in de eerste 2 levensjaren in contact komt met onschuldige indringers zoals bacteriën dan is men later beschermd tegen allergieën. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) proberen te ontdekken of dit klopt. Het zou namelijk betekenen dat er in de toekomst een vaccin kan komen waarmee allergisch astma bij kinderen te voorkomen is.

Niet te genezen

In Nederland zijn er meer dan een half miljoen mensen die aan astma lijden. Het is niet te genezen, maar er zijn tegenwoordig steeds beter medicijnen waardoor astma beter onder controle te houden is. Niet roken is belangrijk voor astmapatiënten. Ook goed ventileren en voldoende bewegen is belangrijk voor astma-patiënten. Zingen of het bespelen van een blaasinstrument kan helpen de longen sterker te maken. Onlangs was er ophef over een bepaalde inhalator: dosisaerosol salbutamol 100 microgram van de firma Sandoz. Het lijkt erop dat dit medicijn bij nogal wat mensen dit medicijn niet of minder goed werkt. “Het Longfonds adviseert artsen het niet meer voor te schrijven”, aldus dokter Ted van Essen.

Tegenwoordig worden (vooral westerse) kinderen veel minder blootgesteld aan virussen en bacteriën. Daardoor wordt hun afweersysteem onvoldoende ontwikkeld. Het kan dan niet oefenen om sterker te worden.

Dit onderwerp  is besproken in Tijd voor MAX op 21 april 2015 en op 13 september 2016.

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 13 september tot en met woensdag 14 september 2016 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over astma. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 14 september 10.00 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (6)

  oosterwijck says:

  Ik lijd al enkele jaren aan Astma en gebruik daarvoor een inhaler, Pulmicort van de fabrikant AstraZeneca. Wat mij verbaast is dat ik in Nederland 4x meer moet betalen voor deze inhaler als in Belgie. In Nederland heb ik 1x keer deze inhaler gekocht en betaalde daarvoor €60. Mijn levenspartner, woont in Belgie en heeft ook Astma, betaald bruto €15 voor hetzelfde medicijn en krijgt bovendien de helft terug van de zorgverzekering (in Belgie bestaat geen eigen risico). Voor mij was het snel duidelijk, ik koop voortaan mijn inhaler in Belgie. Bij een gebruik van 12 inhalers per jaar, bespaar ik ruim €600 per jaar. Na 5 jaar heb ik al €3000 bespaart. Ik blijf achter met de vraag: Hoe is het mogelijk dat er zo’n groot prijsverschil bestaat, tussen Belgie en Nederland. Zet die criminele prijsverhoging eens naast, het uitblijven van overheidsmaatregelen, tegen luchtverontreiniging (Volgens Europese rapporten is Nederland de slechtste overheid) Dan kom ik tot de conclusie dat de overheid en de zorgverzekeraar, extra wil verdienen aan de ziek Nederlander, in plaats van maatregelen nemen. Eigenlijk zou de overheid, luchtweg medicijnen gratis moeten verstrekken, zolang ze niets doen aan de verbetering van de lucht kwaliteit.

   DokterTed says:

   De prijzen voor medicijnen zijn ondoorgrondelijk. Zorgverzekeraars doen wel hun best om zo goedkoop mogelijk te laten inkopen, maar dat lukt niet voor iedere kwaal. Overigens deel ik uw mening dat het eigen risico voor chronische patiënten afgeschaft zou moeten worden.

  Xandra van Riet says:

  Ik heb sinds lange tijd astma en heb gerevalideerd in het Astmacentrum in Hilversum en dan schrik ik als een huisarts op tv laat zien hoe je moet inhaleren met een voorzetkamer en daar gaat het mis. U zegt dat je moet inhaleren met het horen van de fluittoon nou dit klopt niet het is belangrijk dat je rustig inhaleert zodat de inhalatiepoeder gedoseerd binnen komt en een betere werking heeft. Ik denk dat het belangrijk is dat als u informatie geeft dit wel moet kloppen. En ik weet waar ik het over heb sta namelijk aan beide kanten, als doktersassistent en patiënt

   DokterTed says:

   Dank voor uw commentaar. De boodschap was dat je een voorzetkamer moet gebruiken. Regelmatige instructie over het gebruik blijkt ook zeer nuttig te zijn. Het onderwerp ging wat snel, dus fijn dat u deze aanvulling geeft.

  goudhaantje says:

  Komt tijdens het programma het onderwerp astma voorbij. Aangezien juist nu met mooi weer astma patienten het moeilijk kunnen hebben. Tot mijn verbazing demonstreert de dokter een puffer met gebruik van voorzetkamer. Hij zuigt hieraan zo hard dat een fluittoon hoorbaar is. Merkt de dokter op zit ook nog een mooi fluitje in. Nou zeg het is juist de bedoeling dat je die niet hoort. Mooi is dat, voelde mij een beetje in de maling genomen als astma patient. Heb ik nog wel een milde vorm.

   DokterTed says:

   U heeft gelijk, het ging te snel. De bedoeling was om te wijzen op het belang van schone lucht voor patiënten met ademhalingsproblemen als astma. En zeker niet om astmapatiënten in de maling te nemen!

Bekijk ook

Meer