fobie

Waar komen fobieën vandaan en welke komen het meest voor?

Er bestaan allerlei soorten fobieën, maar waar komen deze eigenlijk vandaan, wie heeft er last van en wat zijn de meestvoorkomende? 

Hoe ontstaat een fobie?

Fobieën ontstaan vaak in de jeugd, maar veel mensen krijgen er pas op latere leeftijd last van. Dit gebeurt wanneer een gewone, normaal hanteerbare angst opeens uw dagelijks leven beïnvloedt, omdat u er vaak mee in aanraking komt. Dan veranderd die angst in een fobie. Er bestaat niet 1 specifieke oorzaak die een fobie veroorzaakt, voor veel soorten is zelfs helemaal geen duidelijke oorzaak te vinden. Wel bestaan er risicofactoren voor het ontwikkelen van fobieën, dit zijn bijvoorbeeld een traumatische ervaring, aangeleerd gedrag of erfelijkheid.

Vaker bij vrouwen

Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk blijkt overigens dat vrouwen 2 keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van een fobie dan mannen. Vooral vrouwen die jonger dan 35 jaar zijn, zwanger of net bevallen zijn hebben meer kans om een angststoornis te ontwikkelen. Volgens de Engelse onderzoekers zou dit komen doordat vrouwen zich vaak meer zorgen maken dan mannen, omdat zij gevoeliger zijn voor stress en een andere hormoonhuishouding hebben. Een andere oorzaak voor de uitkomsten van dit onderzoek kan zijn dat mannen over het algemeen minder snel hulp zoeken wanneer zij ergens bang voor zijn.

Veelvoorkomende fobieën

Er bestaan erg veel verschillende fobieën, deze hebben vaak lastige namen waaruit niet direct duidelijk wordt wat ze precies inhouden. Daarom zetten wij veelvoorkomende op een rij.

Claustrofobie

Dit is een fobie die veel mensen kennen. Claustrofobie is de angst voor kleine of afgesloten ruimtes. Relatief veel mensen hebben last van deze fobie, maar de vorm kan per persoon verschillen van mild tot zeer ernstig.

Acrofobie

De term acrofobie is niet heel bekend, maar de andere naam voor deze fobie is dat wel. Acrofobie is namelijk de angst voor grote hoogtes, ofwel: hoogtevrees.

Mysofobie

Deze fobie wordt ook wel smetvrees genoemd. Hierbij heeft u last van angst voor bacteriën en ziektekiemen en voelt u altijd de drang om alles grondig schoon te maken.

Nyctofobie

Nyctofobie is de angst voor het donker. Wanneer u hier last van heeft wordt u bang van donkere ruimtes en soms ook van de nacht.

Nosofobie

Dit is de angst om ernstig ziek te worden. Mensen die hier onder lijden zijn vaak bang om een specifieke ziekte te krijgen en denken hier ook de symptomen van te hebben, terwijl dat niet het geval is.

Arachnofobie

Dit is de meest voorkomende fobie bij vrouwen. Arachnofobie is namelijk de angst voor spinnen, één van de meest voorkomende dierenfobieën.

(Bron: Margriet.nl, Lentis.nl, Thuisarts.nl)

Geef een reactie

Reactie

  Anngelique says:

  Ik heb een angstfobie.
  Soms kan ik zomaar ineens bang worden dat de mensen waar ik om geef dood gaan of lijden.
  Het betreft nooit mijzelf.
  Het komt vaak wanneer er veel rumoer of harde muziek is.
  Het is een naar gevoel en hoewel ik weet dat het onzin is,voel ik het toch.
  Niemand in mijn buurt merkt het.
  Ik heb therapie gehad maar dit werkte niet.
  Het zit een beetje in de familie en komt ook doordat veel mensen mij in mijn jeugd in de steek hebben gelaten.
  Tegenwoordig neem ik er een pilletje voor,dan wordt ik wel weer wat rustiger van binnen.
  Mensen kunnen maar “ vreemde “ dingen hebben .