ASMR

Volledig ontspannen door internetsensatie ASMR

Ontspannen is niet voor iedereen even makkelijk. Voor mensen die dit ervaren, kunnen ASMR-video’s een absolute uitkomst zijn. In deze filmpjes is zacht gekraak, gefluister of getik te horen; geluiden die bij velen een ontspannen gevoel veroorzaken. Momenteel zijn de filmpjes een echte hit op het internet. Nog niet bekend met ASMR? Maak kennis met deze hype. 

Wat is ASMR?

ASMR staat voor autonomous sensory meridian response. Een correcte Nederlandse vertaling is hier niet voor, maar het omschrijft een fijn en ontspannen gevoel dat iemand krijgt na het zien of horen van bepaalde beelden of geluiden. Welke beelden of geluiden dit gevoel oproept is voor iedereen anders, maar veel mensen ervaren het bij gefluister, gekraak of getik. Ook staren naar een object kan een ASMR-reactie uitlokken. Zo werkt het kijken naar een stuk brood dat in perfect rechte plakken gesneden wordt voor velen heel rustgevend.

Hormonen

ASMR is een term die vanaf 2010 wordt gevoerd en is geïntroduceerd door de Amerikaanse Jennifer Allen. Omdat de benaming nog vrij nieuw is, is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wel is duidelijk dat een ASMR-reactie wordt veroorzaakt door de activering van bepaalde hormonen zoals endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine. Deze hormonen zorgen voor een fijn en ontspannen gevoel, maar het is nog niet duidelijk hoe het komt dat juist gefluister, getik of gekraak deze hormonen activeert. Hier wordt nu onderzoek naar gedaan.

Internetsensatie

Op het internet is ASMR de laatste jaren uitgegroeid tot een ware hit. Vooral op social media-platformen als Instagram en Facebook komen regelmatig ASMR-veroorzakende filmpjes voorbij en ook videowebsite YouTube staat er vol mee. Helaas werken de filmpjes niet voor iedereen. Er zijn ook mensen die geen ASMR-reacties ervaren en de geluiden en beelden uit de video’s juist storend vinden.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

ASMR in Tijd voor MAX

Wetenschapsjournalist Anna Gimbrère vertelt op 12 oktober 2018 in Tijd voor MAX meer over de ontspannende werking van de razend populaire ASMR-video’s. U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: redactie Tijd voor MAX, YouTube, dokterdokter.nl, Flair)

Geef een reactie