Duur 02:56
Gepubliceerd op 20 november 2017

Verzorgenden voeren actie tegen papierwerk

Mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg zijn vaak veel tijd kwijt aan administratieve werkzaamheden. Dat moet anders, vinden zij. Daarom voeren zij op 20 oktober 2017 actie. Hiermee willen zij aantonen dat minder papierwerk meer tijd voor de patiënt en betere zorg betekent.

Geen onnodige administratie

Tijdens de actiedag, die de naam #meerzorgminderpapier draagt, krijgt zorgpersoneel van de Beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen Nederland (V&VN) verschillende mogelijkheden aangereikt om duidelijk te maken dat meer papierwerk niet per se iets goeds is. Zo kunnen zij op 20 november onnodige administratie laten voor wat het is en klokken hoeveel tijd hen dit scheelt. Ook kunnen zij ervoor kiezen om geen taken uit te voeren die niets te maken hebben met het verlenen van zorg. Daarnaast benoemt V&VN in gesprek gaan met het team en de manager over de grote hoeveelheden administratief werk als optie. De werknemer kan vervolgens zelf beslissen welke optie het best past bij zijn of haar situatie.

Personeelstekorten

Op 20 november wordt er overigens ook aandacht gevraagd voor de nog steeds groeiende personeelstekorten in de zorg. Op sommige plekken is dusdanig weinig personeel dat het voorkomt dat verzorgenden in hun eentje de leiding hebben over een groep dementerenden, om een voorbeeld te noemen. Vaak hebben zij daarnaast ook nog allerlei administratie te doen, zodat er nog minder tijd overblijft voor de patiënten.

Vicieuze cirkel

In Nederland moeten werknemers van zorginstellingen goed hun administratie bijhouden, zodat zij de zorg goed kunnen verantwoorden bij de controlerende instanties, zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook is het belangrijk dat het voor de zorgverzekeraars inzichtelijk is met wat voor een zorginstelling zij te maken hebben. Hierdoor is er volgens Anne Marie Vaalburg van de V&VN een vicieuze cirkel ontstaan: “Niemand wil onnodige administratie, maar toch houden we vast aan wat we doen en wijzen we naar elkaar. Verpleegkundigen en verzorgenden zeggen: “De Inspectie wil dat we registreren.” De Inspectie op haar beurt geeft aan dat zij de beroepsnormen toetst, zonder aan te sturen op extra registratielijsten. De zorgverzekeraar zegt goede zorg in te willen kopen en hanteert daar lijsten voor. Werkgevers willen de zorg verantwoorden en vragen verpleegkundigen en verzorgenden soms wel twee- tot driedubbele registraties te doen”, zegt zij in een publicatie van de beroepsvereniging.

Daar komt volgens haar nog eens bij dat er geen duidelijke landelijke voorschriften zijn die aangegeven hoeveel papierwerk er ingevuld moet worden. Sommige zorginstellingen hebben hierdoor veel meer administratie dan anderen, waardoor het probleem niet overal wordt ervaren en een algemene oplossing lastig is.

Hallo Nederland

Hallo Nederland besteedt op maandag 20 november 2017 aandacht aan de actiedag binnen de zorg. In de reportage praten zij met een wijkverpleegkundige die meedoet aan de actiedag. U ziet Hallo Nederland iedere werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: redactie Hallo nederland, NOS, ANP, V&VN)

 

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer