Vaccin

Vaccin ter voorkoming terugkeer huidkanker

Honderden huidkankerpatiënten die met succes zijn behandeld kunnen vanaf 1 december 2016 een vaccin krijgen waardoor de kans dat de kanker terugkomt naar verwachting wordt verkleind. Het Radboudumc start met een experimentele behandeling bij huidkankerpatiënten bij wie recent lymfeklieren met uitzaaiingen zijn verwijderd. 

Activeren afweersysteem

Met de behandeling wordt het afweersysteem van patiënten geactiveerd om zich tegen de kanker te keren. Aan het onderzoek kunnen 210 patiënten deelnemen. Tegelijkertijd kunnen andere patiënten die ook voor de behandeling in aanmerking zouden komen dezelfde middelen krijgen als basisbehandeling. Niet alleen deelnemers aan het onderzoek maar ook anderen zouden er daardoor van kunnen profiteren.

Wie komt in aanmerking voor het vaccin?

In Nederland zijn er jaarlijks naar schatting 300 mensen die gezien hun ziektebeeld, in aanmerking zouden komen voor het vaccin. Het onderzoek duurt tot 2021 en wordt voor 20 miljoen euro vergoed vanuit de basisverzekering. Voorwaarde is wel dat in die periode voldoende informatie beschikbaar komt over de effectiviteit van de behandeling. Daarna wordt gekeken of de behandeling definitief in het basispakket wordt opgenomen. De experimentele behandeling wordt aangeboden in Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Zwolle. Het onderzoek staat onder leiding van hoogleraar Translationele Tumorimmunologie Jolanda de Vries van het Radboudumc.

(Bron: ANP)

Geef een reactie