Reportage Janneke Brederveld

Omroep: MAX

Duur: 0:03:17

Uitzending: di 13 dec 2016 17:00

0:03:17

Reportage Janneke Brederveld

0:01:07

Testimonial Nance Coolen

0:01:13

Testimonial Professor Fodde

Kennis over darmkanker is een belangrijk wapen

Ruim 70.000 Nederlanders lijden aan darmkanker. Darmkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Iedere dag krijgen meer dan 40 mensen de diagnose. Ook de vrouw van presentator Roelof Hemmen overleed 6 jaar geleden aan de gevolgen van deze ziekte. In Tijd voor MAX vertelt hij zijn verhaal.

De gevolgen zijn ingrijpend

Ondanks het feit dat andere vormen van kanker steeds beter te behandelen en te genezen zijn, is bij darmkanker een stijging in het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen daarvan te zien. Jaarlijks overlijden ruim 5000 mensen aan de gevolgen van deze vorm van kanker. Ook voor degenen die de ziekte overwinnen zijn de gevolgen vaak ingrijpend: een grote(re) kans op herhaling, uitzaaiingen naar andere organen en bijvoorbeeld het moeten leven met een stoma.

De vrouw van Roelof Hemmen overleed aan de gevolgen van darmkanker. “Darmkanker is een echte killerziekte. Ik heb 6 jaar geleden van dichtbij het lijden en overlijden van mijn vrouw meegemaakt en heb de leegte gevoeld toen ze er niet meer was.” Roelof beseft zich maar al te goed dat zijn verhaal niet uniek is. “Er zijn jaarlijks duizenden mensen die als patiënt of naaste te maken krijgen met deze heftige ziekte. Preventie is van groot belang en als mensen eenmaal ziek zijn is het ontzettend belangrijk dat ze goed verzorgd en behandeld worden met zo min mogelijk pijn.”

Kennis is een belangrijk wapen

Kennis is voor de Maag Lever Darm Stichting het belangrijkste wapen. Voortdurend vergroten zij hun kennis over de spijsvertering. De stichting subsidieert onderzoek naar maag-, darm- en leveraandoeningen, want onderzoek kan de vooruitzichten van patiënten verbeteren. De kennis wordt gebruikt om de kans op maag-, darm- en leveraandoeningen te verkleinen. Dit voor zowel gezonde mensen als voor mensen met een verhoogd risico op een van de aandoeningen. Het helpt bestaande behandelingen te verbeteren en nieuwe te ontwikkelen en het draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten.

Over de Maag Lever Darm Stichting

De Maag Lever Darm Stichting staat achter de 2 miljoen buikpatiënten in Nederland. Dit door financiering van onderzoek om maag-, lever- en darmziekten te voorkomen en te bestrijden en de kwaliteit van leven en de toekomst van buikpatiënten te verbeteren. De Maag Lever Darm Stichting financiert wetenschappelijk onderzoek dat helpt om darmkanker eerder op te sporen, geeft voorlichting en helpt behandelingen te verbeteren. Onderzoek loont. Bij darmkanker heeft onderzoek ertoe geleid dat de vijf-jaars overlevingskans sinds 1989 gestegen is van 50 naar 62 procent. Deze trend wil de Maag Lever Darm Stichting doorzetten.

De Maag Lever Darm Stichting werkt aan een betere toekomst voor mensen met maag-, darm-, en leverproblemen. Ze zorgen dat er nieuw onderzoek komt en zijn een kennisbron voor patiënten en naasten. Bel: 0800 – 1923 (gratis) of word donateur

Vezelrijke recepten

Lekker eten hoort bij de huiselijke gezelligheid van de winter, maar niet voor iedereen is het even makkelijk om een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten. De Maag Lever Darm Stichting heeft een speciaal receptenboekje ontwikkeld met daarin vezelrijke winterrecepten. Vezels spelen naast vocht en beweging een belangrijke rol in het gezond houden van je buik. Vezelrijke voeding
kan spijsverteringsklachten en problemen met de stoelgang voorkómen. Bekijk alle recepten in het Vezelrijke Receptenboekje van de Maag Lever Darm Stichting.

Het programma Tijd voor MAX wordt op 13 december 2016 mede mogelijk gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting.

Geef een reactie