Sinds invoering AOW leven we 5 jaar langer

Onlangs was al in het nieuws dat de levensverwachting met 5 jaar gestegen is. Nu blijkt ook dat we specifiek na onze pensionering 5 jaar langer leven.

Levensverwachting na AOW

In 2015 is de levensverwachting ruim 5 jaar langer dan 60 jaar geleden. Wie nu 65 jaar oud is, leeft erna gemiddeld nog 19,7 jaar. Vrouwen worden nog altijd ouder dan mannen, maar het verschil wordt wel kleiner. De levensverwachting voor gepensioneerde vrouwen is 20,9 jaar en voor mannen is dat 18,2 jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Roken

Sinds 1980 is de gemiddelde levensverwachting voor mannen sneller gestegen dan die voor vrouwen. Roken speelt daarbij een belangrijke rol. Was het sterftecijfer bij mannen eerst hoger door overlijden aan longkanker, inmiddels halen de vrouwen het in. Sinds de jaren 60 zijn ook steeds meer vrouwen gaan roken en dat vertaalt zich in een hoger sterftecijfer bij hen. Terwijl veel mannen gestopt zijn of helemaal niet meer beginnen met roken. Bij mannen is de levensverwachting daardoor gestegen.

Kans om 100 te worden groter

De kans om 100 te worden wordt ook steeds groter. Wie nu rond de pensioengerechtigde leeftijd zit, heeft 6 keer zoveel kans om 100 jaar te worden dan zijn leeftijdgenoot in 1956. Het CBS verwacht dat de resterende levensverwachting van 65-jarigen nog verder doorzet. In 2060 is dat volgens prognoses 25 jaar. Dat is wel koffiedik kijken: de marges lopen flink uiteen, van 20,5 tot 29,5 jaar voor iemand die dan 65 is.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Harde noeste arbeid, vroeger, heeft plaatsgemaakt voor stress op de werkvloer, tegenwoordig. Waar mensen vroeger veel werk moesten verzetten, wordt nu een ondergrondse koude oorlog gevoerd onder personeel. Een arbeidsplek is tegenwoordig een wespennest en/of slangenkuil. Je hoort alleen nog maar shitt verhalen over: corruptie, fraude en bedrog (voornamelijk bij overheidsinstellingen) De werknemer wordt onder controle gehouden door middel van angst en onzekerheid over zijn of haar, positie. Ik zelf heb 14 jaar, bij mijn laatste werkgever, onder die omstandigheden gewerkt, bij een Gemeentelijke instelling. Ik weigerde om dat spel mee te spelen en hield me zoveel mogelijk afzijdig. De laatste 4 jaar zocht men naar een reden voor ontslag, omdat ik openlijk sprak over de mentaliteit van het management. Ik werd geschaduwd met behulp van een camera, mijn telefoon werd afgeluisterd en het management probeerde mij te compromitteren met valse beschuldigingen. Collegae werden benaderd met verklaringen over disfunctioneren. Niets hielp, ze konden niets tegen me aanvoeren. Ik kreeg wel hardritme storingen, hoge bloeddruk en hoog cholesterol een ik sliep niet meer. Ik was 55-jaar oud toen mijn ontslag werd aangevraagd, bij de kantonrechter, omdat geen passend werk kon worden geboden. Het ontslag werd verleend met ontslagformule en kort na het ontslag heb ik een WAO uitkering aangevraagd. Die WAO uitkering werd verleend (IVA uitkering). Ik had maar een keer een gesprek met een keuringsarts. Nadat ik mijn vrijheid had, verdwenen mijn klachten, zonder medicijngebruik. Ik ben nu 7 jaar thuis en zo gezond als een vis. Ik vul mijn dagen met: studeren, wandelen, stedentrips, mijn tweede woning en vakanties. En ik denk dat mijn levensverwachting is verdubbeld, doordat ik afscheid heb moeten nemen van een verrotte werkgever. Het heeft eerst moeite gekost, om mijn werkkring los te laten, maar toen ik gedwongen werd, moest ik wel. Daarna is mijn leven 180 graden veranderd. Ik ben vanuit een hel in het paradijs gekomen. Ik raad dan ook iedereen aan, die gebukt gaat onder zijn werk(gever) om niet door te gaan in een hel van een job, maar te klagen, te protesteren, openbaar te maken en stop met die zelfvernietigende baan. Houdt een zwartboek bij en meld je ziek. Je leven en je gezondheid is alles waard.