WK afstanden

Schaatsers maken zich op voor spannende WK afstanden

Topschaatsers van over de hele wereld maken zich klaar voor het WK afstanden, dat op 7 februari 2019 begint in het Duitse Inzell. Uiteraard staan er ook behoorlijk wat Nederlanders aan de start, waaronder Sven Kramer en zijn grootste rivaal Patrick Roest. Zij strijden om de titel op de 5000 meter, een afstand die Kramer al jaren domineert.

Primeur

Tijdens deze 19e editie van de WK afstanden wordt er 4 dagen lang gestreden om wereldtitels op alle schaatsafstanden. Het belooft om meerdere redenen een bijzondere editie te worden. Zo is in 2019 voor het eerst het onderdeel teamsprint toegevoegd aan het programma. Tijdens de teamsprint nemen 2 teams van elk 3 schaatsers het tegen elkaar op over een rit van 1200 meter. De eerste schaatser lost af op 400 meter, de tweede op 800 meter en de derde moet het treintje zo succesvol mogelijk laten finishen. Degene die dit het snelst doet, wint.

Strijd Kramer-Roest

De teamsprint wordt gezien als een spectaculair onderdeel, maar dat betekent niet dat de ‘reguliere’ afstanden minder spannend zijn om naar de kijken. Er staat immers nogal wat op het spel, met name voor Sven Kramer. Kramer doet in 2007 voor het eerst mee aan een WK afstanden en wint in dat jaar direct de 5000 meter. Sindsdien heeft hij elk jaar zijn titel weten te verdedigen, maar inmiddels is er een nieuw talent opgestaan: Patrick Roest. Roest verrast heel veel schaatsfans door tijdens de laatste Olympische Spelen in Zuid-Korea het zilver te pakken op de 1500 meter. Sindsdien eindigt Roest heel vaak in de hoogste regionen tijdens grote schaatswedstrijden en wordt hij gezien als dé man die Sven Kramer van de troon kan stoten. Roest is immers niet allen goed op de 1500 meter, maar ook op de 5000 en 10.000 meter. Sterker nog: hij rijdt tijdens het huidige schaatsseizoen al 2 keer een snellere 5000 meter dan Kramer.

Nuchter blijven

Hoewel in de media veelvuldig wordt gespeculeerd over de mogelijke wisseling van de wacht op de 5000 meter, is Roest zelf behoorlijk nuchter. Hij ziet Kramer, die een maand geleden nog Europees kampioen wordt op de 5000 meter, als de favoriet. “De strijd ligt helemaal open, al is Sven voor mij wel de favoriet. Na de EK in Collalbo is hij boven alle twijfel verheven. Dat maakt het voor mij ook spannend”, aldus Roest tegen De Telegraaf.

Kramer heeft ook gezonde spanning en kijkt goed naar wat zijn rivaal op de schaatsbaan doet. Toch laat hij zich niet gek maken: “Natuurlijk ben ik er in de training mee bezig om te kijken hoe hij ervoor staat. Dat doet iedereen. Het is alleen beslist niet zo dat je de hele dag bezig bent om elkaar af te tasten. Want dan ga je er uiteindelijk zelf ook aan”, zegt hij in De Telegraaf.

Wat denkt Ard Schenk?

Op 7 februari 2019 wordt duidelijk wie de 5000 meter op zijn naam mag schrijven. Schaatslegende Ard Shenk schrijft in zijn column in de eerder genoemde krant dat hij al weet wie er aan het langste eind zal trekken: Patrick Roest.

Overige ritten

Naast de strijd Kramer-Roest, staan er nog veel meer spannende ritten op het programma. Zo staan bij de vrouwen de Olympische kampioenen Carlijn Achtereekte (3000 meter) en Esmee Visser (5000 meter) aan de start en doet Ireen Wüst (3000 meter) ook weer mee om de medailles. Ook bij de mannen treden er veel kampioen aan. Jorrit Bergsma rijdt de 10.000 meter en Olympisch kampioen op de 1500 meter, Kjeld Nuis, is ook van de partij. De NOS zendt alle wedstrijden live uit.

Bron: De Telegraaf, NOS, AD, ANP

Geef een reactie