Rookruimtes in horeca aan banden

Het rookverbod in de horeca wordt uitgebreid. Door een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dinsdag 13 februari 2018, zijn rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden niet langer meer toegestaan. 

Sociale druk

Clean Air Nederland (CAN) heeft de rechtszaak tegen de staat aangespannen. Zij vinden dat de rookruimtes in strijd zijn met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik. Daarnaast vinden zij dat niet-rokers in horecagelegenheden sociale druk kunnen voelen om ook in de rookruimte te staan. Een ander belangrijk punt is volgens CAN de medewerkers van cafés en restaurants. Zij worden ongevraagd blootgesteld aan rook, omdat zij de rookruimtes schoon moeten maken. Tevens is het onvermijdelijk dat rook uit de rookruimtes ontsnapt, waardoor bezoekers ongewild toch last hebben van de rook. Het hof stelde CAN in deze gevallen in het gelijk.

Rookverbod

In Nederland is sinds 1 juli 2008 een rookverbod van kracht voor de horeca. Roken is sindsdien nog wel toegestaan in de daarvoor aangewezen ruimte. CAN voert al langer actie tegen dit beleid. In 2016 spannen zij al een zaak aan tegen de staat. Die verliezen ze en de rookruimtes blijven. In hoger beroep wordt de belangenbehartiger voor niet-rokers wel in het gelijk gesteld.

Toepassen vonnis

Horeca Nederland is minder blij met deze uitspraak. Ongeveer 25 procent van de horecagelegenheden heeft een aparte rookruimte en heeft hiervoor een behoorlijke investering gedaan. Volgens voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen kan deze uitspraak nog voor de nodige onrust zorgen onder horecaondernemers. Of het vonnis direct wordt toegepast is nog onduidelijk. Juristen van het ministerie van Volksgezondheid bekijken de komende 2 weken het vonnis en komen dan met een reactie.

Als het aan CAN ligt worden alle rookruimtes volledig afgeschaft in alle openbare gebouwen. Het hof in Den Haag vindt die eis nog onvoldoende onderbouwd.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie