Duur 03:14
Gepubliceerd op 31 januari 2017

Rood oog

Bijna iedereen heeft er weleens mee te maken gehad: een rood oog. Vaak is er niets bijzonders aan de hand, maar het kan ook zijn dat direct ingrijpen nodig is. Bijvoorbeeld als het gaat om een hoornvliesontsteking. Dokter Ted van Essen legt uit. 

Het oog

Het oog bestaat uit de harde oogrok (sclera), het witte deel van de oogbol, en de iris. Dat is het gekleurde deel waarover het doorzichtige hoornvlies (cornea) zit. De iris werkt als een soort diafragma die de lichtinval regelt. Het hoornvlies is vrij onbeschermd, daardoor kan het goed licht doorlaten, en is vrij gevoelig. Is er iets mis, dan merkt u dat direct. De witte oogrok is bedekt met slijmvlies, het bindvlies (conjunctiva). In dat vlies bevinden zich talloze kleine adertjes. Die kunnen springen. Dat kan spontaan gebeuren of door een klap op het oog of door stevig wrijven. Als zo’n adertje springt is dat een bloeduitstorting. Dat is een soort ‘blauwe plek’ op het oogwit. De felrode plek die dan zichtbaar wordt ziet er onheilspellend uit, maar kan geen kwaad. Binnen 2 tot 3 weken is het meestal genezen.

Bindvliesontsteking

Wanneer er een rode waas over het oogwit ligt doordat er meerdere adertjes zijn uitgezet, dan spreken we van een bloeddoorlopen oog. Vaak is er dan spraken van een ontstoken bindvlies (conjunctivitis). Een bindvliesontsteking kan het gevolg zijn van een bacteriële infectie. Dit geeft acute roodheid en een pijnlijk en branderig gevoel van het oog. Er komt dan vaak groene afscheiding uit het oog. Dit komt vaak voor bij beide ogen, want ze besmetten elkaar. De oogleden zwellen op en bij het wakker worden zijn de ogenleden bijna niet van elkaar te krijgen.

Een virusinfectie kan ook de boosdoener zijn. Die komt vaak door het griep-of verkoudheidsvirus. Ook hierbij worden de ogen rood, zijn ze pijnlijk en komt er een waterige en slijmerige afscheiding uit de ogen. Het gaat vaak samen met een pijnlijke keel en neus. Ook het herpes simplex virus, dat 75 % van de mensen bij zich draagt en vaak voor een koortslip zorgt, kan een bindvliesontsteking veroorzaken.

Bindvliesontsteking als gevolg van een allergie is ook mogelijk. De symptomen zijn vooral jeuk, een waterige afscheiding en gezwollen slijmvliezen en oogleden. De ogen zijn licht tot hevig rood. De meest bekende is waarschijnlijk  hooikoorts. Ogen kunnen ook allergisch reageren op schimmels , uitwerpselen van huisstofmijt of huidschilfers van dieren.

Behandeling van bindvliesontsteking

Een virale bindvliesontsteking behoeft meestal geen behandeling. Soms worden ontstekingsremmende druppels gegeven, die verlichten in ieder geval de klachten. Een groot deel van de bacteriële bindvliesinfecties gaat vanzelf over. De klachten duren dan meestal een dag of 5. Om de genezing te versnellen en de klachten te verminderen, wordt soms een antibioticum gegeven in de vorm van oogdruppels of een oogzalf. De oogarts zal zwaardere antibioticakuren voorschrijven als het gaat om ernstige infecties of als bepaalde bacteriën de bindvliesontsteking veroorzaken, bijvoorbeeld bacteriën die tot de geslachtsziekten horen: Chlamydia trachomatis en de Gonococ.

Hoornvliesontsteking

Een hoornvliesontsteking (keratitis) ontstaat bijna altijd na een beschadiging. Het gevolg is vaak dat een deeltje het hoornvlies binnendringt. Symptomen zijn pijn, lichtschuwheid en overmatig tranen. Als de ontsteking zich in het midden van het hoornvlies bevindt, is het gezichtsvermogen verminderd. Zelfs als de ontsteking over is kan littekenweefsel voor een troebele blik zorgen. Een hoornvliesontsteking is over het algemeen ook een gevolg van een infectie door en bacterie, virus of schimmel, maar ook chemicaliën , straling of een ongeval kunnen het veroorzaken.

Acanthamoebe keratitis

Een zeer zeldzame vorm van hoornvliesontsteking is Acanthamoebe keratitis. De laatste jaren lijkt deze vorm steeds vaker voor te komen. De ontsteking wordt niet echt veroorzaakt door een bacterie of virus, maar door een parasiet. Dit eencellig organisme dat voorkomt in de bodem maar ook in water (zeeën, rivieren en meren), ook in zwembaden, sauna’s en kraanwater, kan grote schade veroorzaken. Normaal gesproken is deze amoebe niet schadelijk, maar in sommige gevallen kan hij leiden tot een ernstige infectie van het hoornvlies. Het ontstaat meestal aan 1 oog. Het verspreidt zich niet. De gevolgen zijn meestal een ontzettend pijnlijk oog, want het hoornvlies is door het dichte netwerk van zenuwvezels heel gevoelig. Maar ook tranen, enorme gevoeligheid voor licht, vertroebeling van het hoornvlies en door littekenweefsel soms blijvend gezichtsverlies. Het is een verraderlijke aandoening, want de amoebe die het veroorzaakt kent een actieve fase waarin hij zich vermenigvuldigt, en een inactieve vorm, de zogenaamde cyste. In die vorm kan hij lange tijd overleven.

Om zeker te weten dat het om de Acanthamoede keratitis gaat, moet de oogspecialist een kweek maken. De behandeling die volgt is zeer intensief. Soms is zelfs een hoornvliestransplantatie nodig. In Nederland lopen zo’n 30-40 mensen per jaar deze infectie op, maar dit aantal lijkt wat toe te nemen. De allergrootste risicofactor is het onhygiënisch omgaan met het dragen van (zachte) contactlenzen. Zwemmen, douchen, saunabezoek of in bad zitten met contactlenzen in, of het met natte of ongewassen handen aanraken van de lenzen kunnen het veroorzaken. En ook het bewaren van de contactlenzen in niet ververste lenzenvloeistof of in een vies lenzendoosje vergroot de kans.

Dit onderwerp wordt besproken in Tijd voor MAX op dinsdag 31 januari 2017.

_

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 31 januari 2017 tot en met woensdag 1 februari 2017 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over rode ogen. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 21 februari 10.00 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (9)

    tonentonnie says:

    Geachte dokter van Essen.
    Vorige week hebben wij gekeken naar uw bijdrage in het programma “Tijd voor Max” ober middenoorontsteking. Wij mijn echtgenote en ik ) kijken elke dag naar dit programma en zijn ook lid van omroep Max.
    N.a.v. van uw verhaal over middenoorontsteking kwam ik direct op het idee om uw aandacht te vragen voor de aandoening “Tinitus” zoals u weet ook een aandoening die met het oor te maken heeft. Het heeft lang zoek werk gekost voordat ik de mogelijkheid vond om met elkaar te communiceren.
    Sinds 2012 lijd ik aan een zeer ernstige vorm van tinitus. Ik weet dat er honderdduizenden zijn die een “ruis “in hun oor hebben. Ook is bekend dat dit veel voor komt bij de huidige jeugd. Of is het de gehoorzenuw of zijn het de hersenen? Mijn grote probleem is dat ik niemand begrijpelijk kan maken wat voor jou, psychisch en fysiek, het hebben van een tinitus betekent. Ik heb ooit op 22 juni 2015 in de Telegraaf een gedeelte van een interview gelezen van aan journalist die precies verwoorde welk een impact een tinitus op een mens kan hebben. Ik had dat stukje in dit bericht willen plakken , maar dat lukt niet.
    Mijn vraag is of u de aandoening tinitus een keer in uw programma wilt behandelen?
    Vanzelfsprekend ben ik gaarne bereid nadere informatie te verschaffen.
    Met vriendelijke groeten, Ton de Wijze Zeewolde.

      pk49 says:

      goed voorstel ! Ik “hoor” van veel ouderen om me heen dat die ook problemen hebben met deze oorafwijking die regelmatig erg hinderlijk kan zijn. Nooit stilte om je heen en altijd geruis en gepiep in je oren. Vervelend is wel dat er weing aan te doen is, heb ik gehoord bij het Audiologische instituut hier in Tilburg. Maar er leren mee om te gaan en een themaprogramma aan te besteden lijkt me een goed voorstel.
      grtn Pieter

      DokterTed says:

      Heel goed dat u aandacht vraagt voor deze aandoening. Je hoort de hele dag vreselijke geluiden en niemand die het aan je kan zien. Soms verdwijnt het en soms wen je er wat aan. Ik besprak het al eens in Tijd voor MAX. U kunt het terug zien op https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/oorsuizen/. Misschien moeten we het nog eens bespreken, want er zijn wel nieuwe behandelingen voor gekomen. Onder meer bij het UMC Maastricht, waar ze proberen met cognitieve gedragstherapie te werken.

    ICAre says:

    Bij ROOD OOG mis ik de ernstige oogaandoening UveÏtis. Mijn huisarts dacht ook aan conjunctivitis ondanks dat mijn oog compleet vuurrood was en ik crepeerde van de pijn in dat oog alsmede totaal geen licht meer verdroeg. Later gebeurde hetzelfde met andere oog en viel de diagnose pan-uveïtis. Er volgde doorverwijzing naar specialist in het UMCU waar langdurige behandeling met uitgebreid onderzoek volgde incl. een aantal niet zo plezierige ingrepen.. Was bijna blind – visie resp. 5% en 20%. Gelukkig zijn mijn ogen na langdurige medicatie weer bijna op hetzelfde niveau teruggekomen. Aandacht voor deze oogaandoening zal mogelijk de artsen alerter maken hierop, want ik heb er nodeloos lang mee doorgelopen.

      DokterTed says:

      Een rood oog met pijn erbij is zeker een reden om verder te zoeken. Uveïtis is een aandoening waarvoor de oogarts moet worden ingeschakeld. Soms is er samenhang met andere ziektes. Fijn dat uw zicht weer is teruggekomen.

    c.maaswinkel@ziggo.nl says:

    Goedenavond,
    ik heb vaak last van een haartje van de wimper dat naar binnen groeit. Het is erg moeilijk om dit zelf te verwijderen. kan ik daarme gerust naar de huisarts gaan i.p.v. de oogarts. Bovendien heb ik last van erg droge ogen. Ik heb al van alles geprobeerd, ook via de oogarts, maar het blijft terugkomen.
    Dank u.

      DokterTed says:

      Als een ooghaar naar binnen gaat groeien, schaaft deze steeds over het hoornvlies en dat irriteert vreselijk. Weghalen helpt tijdelijk, maar als het blijft kan de oogarts met een kleine ingreep ervoor zorgen dat de haar weer naar voren gaat groeien.

    Ilse Dingemans says:

    Goede morgen,

    Onze dochter van 17 heeft inmiddels 5 jaar last van 1 oog. Ze heeft alle bestaande medicijnen gekregen,alle allergietesten doorlopen en zowel in Tilburg als Rotterdam onderzocht. En er komt maar niks uit….wij zijn radeloos. Haar oog doet dagelijks pijn en ziet rood tot extreem rood. Artsen kunnen niks meer doen zeggen ze…ze heeft 1x een lens gehad en daar had ze wel baat bij,toen verdween de pijn. Maar die lens mocht maar 1 maand blijven zitten. Ze had ook een zichtafwijking dus heeft ze nu een bril,maar ieder half jaar is de sterkte weer anders en zou ze een andere bril moeten…maar dat heeft niks met haar rode oog te maken zeggen de artsen.. Wij weten het echt niet meer en haar hele gezichtsuitdrukking gaat er naar staan,ze knijpt de hele dag met haar oog. Kunt u een advies geven wat we nog kunnen proberen?

    Met dankbare groet,
    Ilse Dingemans

      DokterTed says:

      Wat een nare situatie! Ik kan natuurlijk op afstand haar toestand niet beoordelen. Misschien moet zij samen met haar huisarts de hele ziektegeschiedenis nog eens doornemen om te kijken of echt alles is onderzocht. Een lichtpuntje is wel die goede reactie op de contactlens. Misschien zit daar nog een opening. Misschien ook dat het almaar dichtknijpen van het oog de roodheid en de pijn onderhoudt. En soms helpt het om te onderzoeken of accepteren van de klachten tot vermindering ervan leidt. Ik hoop dat er nog eens een oplossing komt.

Bekijk ook

Meer