Duur 04:28
Gepubliceerd op 16 november 2011

Oorsuizen

Fluiten, suizen, hoge tonen, het geluid van de zee. Wanneer u deze geluiden de hele dag door hoort, dan is er waarschijnlijk spraken van oorsuizen. Het continue horen van geluid is doodvermoeiend; om gek van te worden.

Tinnitus

Tinnitus is een ander woord voor oorsuizen. Bij tinnitus hoort iemand voortdurend een geluid zonder dat er een externe bron aan te wijzen is. Het zit als het ware in het hoofd. Zo`n geluid kan in alle mogelijke vormen voorkomen: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.

Sommige mensen hebben zoveel last van oorsuizen, dat hun normale leven ernstig verstoord wordt.  Oorsuizen gaat vaak gepaard met gehoorverlies en is in de meeste gevallen een soort bijproduct van slechthorendheid. Soms valt het iemand alleen maar op in stille omstandigheden. In sommige gevallen is het zo erg dat slapen niet mogelijk is. Het kan concentratieproblemen geven waardoor het werk er onder kan leiden. Ook voor de omgeving is het niet altijd goed te begrijpen. Hierdoor kunnen spanningen en conflicten ontstaan, en zelfs verlies van sociale contacten met vereenzaming als gevolg. Toch leidt het lang niet in alle gevallen tot problemen. Het is geen ziekte, maar een symptoom.

Oorzaak

Oorsuizen kan ontstaan door beschadiging van de gehoorcellen. Soms komt het door het reinigen van oren met wattenstaafjes of lucifers. Harde proppen van oorsmeer – vaak het gevolg van overdreven hygiëne – kunnen hinderlijke oorsuizen, een vol gevoel in het oor en lichte slechthorendheid veroorzaken. Te lang en te veel blootgesteld worden aan lawaai is ook een belangrijke oorzaak. Een chronische middenoorontsteking kan leiden tot oorsuizen. Maar ook een te hoge of te lage bloeddruk, een gebrek of teveel aan rode bloedlichaampjes, ijzer of rode bloedkleurstof en veranderingen in de bouw van de halswervelkolom kunnen leiden tot oorsuizen. Heel soms is een goedaardige maar zelden voorkomende gezwel de oorzaak.

Diagnose

Ga om vast te stellen dat het om oorsuizen gaat langs bij de huisarts. De arts zal vragen  naar voedings- en eetgewoonten, medicijngebruik, stress, slaap, trauma, ziekte etc. Verder is een onderzoek van de keel, neus en het gehele halsgebied nodig voor de diagnose. Heel soms is zelfs een bloedonderzoek nodig. Om een goed beeld te krijgen wordt vaak nog een röntgenfoto gemaakt van het rotsbeen, waarin ons gehoororgaan ligt, van de  kaakholte en van de kaakgewrichten. Soms wordt er ook een scan gemaakt om vast te stellen of tumor de oorzaak is.

Behandeling

Een echte behandeling om oorsuizen tegen te gaat is er niet. Medicijnen helpen nauwelijks. Soms kan een slaapmiddel een tijdelijke oplossing zijn voor een betere nachtrust. Maar hoe moeilijk ook, accepteren is de enige oplossing. Contact met lotgenoten kan daar bij helpen. Er bestaan maskeerapparaatje die de ruis enigszins onderdrukken.

Dit onderwerp is besproken in KoffieMAX op 16 januari 2011.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Bruin says:

    Na een perforatie is het begonnen ,
    oorsuizen dag en nacht.

    L van Wolferen says:

    Ik heb ook de hele dag oorsuizen dus geen rust in mn hoofd. Maar ik ga veel naar buiten en dan fietsen in een park naar vogeltjes luisteren , dat. Geeft mij rust in mn hoofd. Helaas kan je niet de hele dag buiten lopen maar t helpt wel even wat rust in je hoofd te krijgen.

Bekijk ook

Meer