RIVM wil vaccineren tegen hersenvliesontsteking

De meningokokkenbacterie type W, die hersenvliesontsteking veroorzaakt, maakt steeds meer mensen ziek. Daarom pleit Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor een aanpassing van het vaccinatieprogramma.

Forse stijging

Tot 3 jaar geleden werden er jaarlijks slechts 4 mensen ziek door de bacterie. In 2016 zijn dit er al 50. Voornamelijk mensen van 65 jaar en ouder moeten oppassen, want deze groep is het meest bevattelijk. De eerste klachten zijn meestal grieperigheid en hoofdpijn, maar ook nekstijfheid is een signaal. In principe draagt iedereen de meningokokkenbacterie bij zich in neus- en keelholtes, maar de bacterie is ongevaarlijk zolang hij daar blijft.

Nieuwe vaccinatie?

Om de bacterie terug te dringen, pleit het RIVM er nu voor om het vaccinatieprogramma te herzien. Op dit moment worden alleen reizigers met kans op infectieziektes ingeënt tegen meningokokken, maar hier wil het RIVM graag verandering in brengen. Of en wanneer dit gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Type C

Meningokokken kent verschillende types. De W, B en C varianten komen het vaakst voor in Nederland. De C-soort is in 2001 veelvuldig in het nieuws geweest, omdat het in dat jaar een recordaantal kinderen ziek maakt. Vanaf 2002 wordt ieder kind ingeënt tegen dit type. Ook volwassenen kunnen variant C krijgen, maar voor hen is het niet zo gevaarlijk als voor kinderen.

(Bron: Algemeen Dagblad, Rijksoverheid, ANP)

Geef een reactie